Novosti

BMW M će zadržati šestocilindrične i V8 motore dok ne pređe na električni pogon

BMW M će zadržati šestocilindrične i V8 motore dok ne pređe na električni pogon
Foto: Pixnio | BMW M će zadržati šestocilindrične i V8 motore dok ne pređe na električni pogon

​BMW-ova M divizija neće slijediti strategiju Mercedes-AMG-a da ponudi motore sa manjim brojem cilindara za svoje modele.

Umjesto toga, BMW M će zadržati svoje aktuelne šestocilindrične i V8 motore dok na kraju ne pređe na električni pogon. Ne razmatraju se nikakvi trocilindrični i četvorocilindrični agregati u kombinaciji sa električnim motorima i baterijama, potvrdio je u nedavnom intervjuu šef BMW M-a Frank van Meel.

Komentarišući mnoge različite teme, van Meel je rekao da stavljanje manjeg motora ispod haube M modela u kombinaciji sa velikim baterijama jednostavno "ne bi bio pravi način" za kompaniju. Elektrifikacija će igrati ulogu u prelasku na potpuno električna M vozila (primjer je XM sa svojim elektrifikovanim 4,4 litarskim V8 motorom) ali će električni motori imati pomoćnu ulogu u tom procesu.

"To nije način na koji mi to vidimo jer ionako želimo da imamo jak osnovni motor. Dakle, prelazak na manje motore sa unutrašnjim sagorijevanjem u kombinaciji sa većim baterijama ne bi bio pravi put. Za nas će tada korak biti da odmah pređemo na potpuno električnu energiju. I da to uradimo to na pravi način", rekao je van Meel.

Potpuno električni M automobili neće uskoro doći na tržište jer van Meel vjeruje da EV tehnologija još nije spremna za mašinu fokusiranu na stazu - onu koja može da obezbijedi "kontinuiranu izlaznu snagu na značajan način".

"Mora da odradi jedan ili dva kruga (Nurburgring Nordschleife) punom brzinom, a onda sa baterijom, ako idete, recimo preko 250 kilometara na sat, ionako nećete stići mnogo dalje. Dakle, to je trenutno ograničenje“, dodao je izvršni direktor, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije