Novosti

BMW M1 AHG Studie iz kolekcije Pola Vokera ide na aukciju

BMW M1 AHG Studie iz kolekcije Pola Vokera ide na aukciju
Foto: Twitter / Printscreen | BMW M1 AHG Studie iz kolekcije Pola Vokera ide na aukciju

​Izuzetni primerak modela BMW M1 AHG Studie, koji je nekada pripadao glumcu Polu Vokeru, biće prodat na aukciji ovog mjeseca.

Baziran na legendarnom BMW-u M1, AHG Studie je djelo Petera Gartemana, istaknutog prodavca BMW-ovih vozila u Njemačkoj.

Nakon što je okončana Procar serija 1982. godine, Garteman je odlučio da napravi studiju inspirisanu trkačkim automobilima. Opcioni paket je donio modelu M1 niz promjena. Pored spoljašnjeg izgleda inspirisanog Procar serijom, AHG modeli su dobili novi izduvni sistem, kvačilo i prilagodljivo oslanjanje za trkačke automobile te BBS felne. Takođe, snaga veličanstvenog M88/1 3,5 litarskog rednog šestocilindraša je povećana na 350KS.

Podsjećanja radi, standardni M1 je isporučivao 277KS i 329 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko ZF petostepenog manuelnog mjenjača.

Uprkos trkačkom duhu, AHG je imao kožom presvučena sjedišta i poboljšano ozvučenje.

Svaki kupac je mogao da odabere unikatno "ruho" za automobil, a u ovom slučaju je prvi vlasnik odabrao BMW M boje. Paket ima sertifikat njemačkog TUV-a te je bio veoma skup, što i nije iznenađenje jer je proizvedeno samo 10 primjeraka.

Automobil na fotografijama je proizveden 1979. godine te je isporučen distributeru u Nemačkoj. Zatim je uvezen u SAD gdje je bio dio kolekcije Eda Vivera do 1995. godine, a 2011. ga je kupio istaknuti kolekcionar Don Dejvis. Nakon toga je postao dio AE Collection kolekcije Pola Vokera i Rodžera Rodasa koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći 2013. godine, prenosi "Klix".

Ovaj automobil je posljednji put promijenio vlasnika u februaru 2021. godine, kada je prodat za 500.000 dolara. U periodu od 40 godina prešao je nešto manje od 7.000 kilometara.

Aukcijska kuća RM Sotheby's procenjuje da će novi vlasnik izdvojiti između 450.000 i 550.000 dolara na aukciji zakazanoj za 10. decembar, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije