Novosti

BMW će popularni X5 sklapati i u Kini

BMW će popularni X5 sklapati i u Kini
Foto: BMW promo | BMW će popularni X5 sklapati i u Kini

Njemački velikoserijski proizvođač luksuznih automobila BMW će proizvoditi veoma traženi krosover X5 i u Kini, saznali smo nakon jučerašnje objave portparola minhenske firme.

U ovom trenutku, jedina proizvodna lokacija na kojoj se pomenuti SUV montira jeste ona u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini, odnosno u Spartanburgu. Treba reći i da se donedavno, X5 u skromnim kontignetima sklapao i u ruskom Kaliningradu, i to samo za potrebe lokalnog tržišta.

"Širimo globalne proizvodne kapacitete kako bismo uspjeli da podmirimo obimnu tražnju za našim modelom BMW X5, koji je popularan na svim meridijanima. Organizovaćemo proizvodnju X5-ice i u Narodnoj Republici Kini, i potrudićemo se da stopa lokalizacije iste bude zavidna. Tamo montiran X5 će se nuditi isključivo na kineskom tržištu", izjavio je portparol BMW-a, bez da specificira kada će se sa procesom započeti.

Zainteresovani Kinezi za pazar krosovera X5 su svoja vozila dobijali iz Sjedinjenih Američkih Država, što će se uskoro promijeniti, ali kako u kompaniji očekuju, ta modifikacija proizvodnih planova neće usloviti naturalne pokazatelje rada fabrike u Spartanburgu, navedeno je u izjavi.

Čini se da je bavarski gigant bio prinuđen da izađe sa predmetnim zvaničnim saopštenjem za medije, s obzirom na činjenicu da se vijest najprije pojavila na uglednom Handelsblattu, gdje je dodatno precizirano da je start proizvodne ofanzive u Kini, planiran za narednu godinu.

BMW je od prvog dana januara do zaključnog dana septembra ove godine, u Kini isporučuo skoro 700 hiljada vozila što je bezmalo 20 odsto više nego lani. S takvim ciframa, Kina predstavlja skoro trećinu tražnje za BMW-om koja se bilježi u Evropi, ostatku Azije i Americi, zajedno posmatrano, prenosi AutoRepublika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije