Novosti

BMW će praviti dizele još 20 godina

BMW će praviti dizele još 20 godina
Foto: N.N. | BMW će praviti dizele još 20 godina

Član Upravnog odbora BMW Klaus Frolih očekuje da se dizel motori koriste u automobilskoj industriji bar do 2040. godine, a benzinci do sredine ovog vijeka.

U jeku trke u elektrifikaciji, a tokom događaja na kojem je BMW predstavio svoj hibridni koncept sa 600 KS Vision M Next, tema je bila i održivost dizela.

U BMW planiraju da do 2023. imaju najmanje 25 elektrifikovanih modela, mnogi od njih će imati i M oznaku, ali to ne znači da Bavarci skroz dižu ruke od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

"Jasno je da ćemo uskoro odustati od pojedinih benzinskih i dizelskih motora, jer je njihovo prilagođavanje sve strožim ekološkim normama apsolutno neisplativo. Ali potpuni prelazak na struju nije tako jednostavan kako se mnogima učinilo, pa će nekolicina naših motora s unutrašnjim sagorijevanjem još dugo biti u ponudi. Očekujem da dizel motori traju još 20 godina, a da se benzinski zadrže u ponudi do 2050. godine", rekao je Frohlič.

BMW zbog eko normi polako izbacuje neke svoje agregate iz ponude, uskoro više neće moći da se kupi Serija 7 sa 6,6-litarskim W12 od 600 KS, a slična sudbina će zadesiti i 4,4-litarski V8.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije