Novosti

BMW odao počast modelu i3

BMW odao počast modelu i3
Foto: Pexels/Luis Quintero | BMW odao počast modelu i3

Ružnjikavi, ali upečatljivi i3 i zvanično odlazi u penziju kako bi otvorio prostor za nove električne modele bavarskog brenda.

BMW je saopštio da je proizvedeno posljednjih 18 primjeraka modela i3 koji su dio specijalne serije kojom se ovaj proizvođač i zvanično oprašta od pomenutog hečbeka. 

Kompletna posljednja serija je obojena u zlatnu boju kao omaž uspjehu ovog četvorotočkaša. Suštinski, komercijalna karijera modela i3 dobila je na zamahu tek kada su evropske zemlje otpočela sa sistemom subvencionisanja kupovine električnih automobila, prenosi AutoRepublika.

Na kraju, BMW je prodao više od četvrt miliona primjeraka ovog EV modela. Uspjeh kojem se malo ko nadao s obzirom na vrlo neubjedljive prodajne rezultate sa početka tržišnog veka i3. Ovaj mališan iz B segmenta se neobično dugo održao na tržištu – čak osam i po godina, što je vrlo dug period za standarde u modernoj automobilskoj industriji.

Odlazak gradske "face" bavarskog brenda znači i velike promjene za matičnu fabriku u Lajpcigu. Ovaj pogon neće se baviti proizvodnjom automobila sve do 2023. godine. U međuvremenu će se ovdje vršiti montaža baterijskih modula za EV modele. Tek kroz dvije godine će se startovati sa proizvodnjom novog automobila i u pitanju će biti naredna generacija Minijevog Countrymana.

Direktnog nasljednika za i3 neće biti, bar tako navode u BMW-u. U grupaciji će njegovo mjesto zauzeti dva modela – nadolazeći BMW iX1, električni krosover, kao i druga generacija baterijskog Mini Coopera SE.

Podsjetimo, BMW i3 je prvi moderni električni automobil tog proizvođača i na tržište je stigao 2013. godine. Inicijalni model raspolagao je sa 190 km autonomije, a imao je i mali benzinski motor koji je služio kao generator za električnu energiju. Prvo ažuriranje je stiglo 2016. godine i tada je domet povećan na 312 km.

U 2017. godini BMW je predstavio verziju i3S koja je imala elektromotor snažniji za 10 kW. Od 2018. godine je u prodaji aktuelna odnosno posljednja varijanta modela i3 koja nudi autonomiju kretanja od 310 km prema WLTP protokolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije