Novosti

BMW priprema oko 40 osvježenih i novih modela

BMW priprema oko 40 osvježenih i novih modela
Foto: Pixabay | BMW priprema oko 40 osvježenih i novih modela

U ambicioznim planovima BMW-a za narednih nekoliko godina je više novih električnih modela, ali i modela koje će i dalje pokretati motori s unutrašnjim sagorjevanjem, uključujući i poznati V8 motor.

Iz Minhena je stigla zvanična potvrda da će BMW do 2029. godine predstaviti oko 40 modela među kojima će biti potpuno novih i redizajniranih modela, a u bavarskoj automobilskoj kompaniji naglasili su da elektrifikacija neće zaustaviti razvoj i proizvodnju modela koje pokreću turbobenzinski i turbodizelski motori.

Već se zna da će BMW-u oko razvoja većine novih električnih automobila asistirati kompanija Rimac, a uveliko se šuška da bi najupečatljiviji električni model trebalo da bude M3 naredne generacije.

Premijera četvrte generacije SUV modela X3 se očekuje prije kraja godine. Vrlo brzo na scenu će stići i novi X5, a svi koji su imali privilegiju da vide predprodukcijske modele tvrde da su oba znatno atraktivnija od postojećih modela, piše Klix.ba.

Među redizajniranim modelima se pominje Serija 2 Gran Coupe i luksuzni elektropokretani model i7, a čuveni 4,4 litarski biturbo V8 motor ostaje glavna pokretačka snaga za model M5 i njegovu novu praktičniju izvedenicu M5 Touring.

Iako je bilo najava da se pomenuti V8 motor više neće ugrađivati u modele X5, X6 i X7 (bez oznake M), jer bi trebalo da ga zamijeni poznati trolitarski redni 6-cilindarski motor B58, to se ipak neće desiti. U BMW-u vjeruju u potpunu elektrifikaciju, ali su naglasili da će joj pristupati u skladu sa zahtjevima tržišta u različitim regionima, što u ovom trenutku isključuje prestanak razvoja motora s unutrašnjim sagorjevanjem koji će ispunjavati i najavljenu normu Euro7.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije