Novosti

BYD objavio zvanične fotografije modela Seagull

BYD objavio zvanične fotografije modela Seagull
Foto: N.N. | BYD objavio zvanične fotografije modela Seagull

Kineski brend BYD osnovan je 1995. godine u Šenženu (provincija Guangdong, Kina). Naziv brenda je skraćenica koja znači "Build Your Dreams", što na engleskom znači "izgradi/ostvari svoje snove".

U proljeće prošle godine kineski proizvođač je prestao da proizvodi automobile sa tradicionalnim benzinskim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, sada su samo električni automobili i hibridi navedeni u liniji brenda. Kompanija planira da potpuno ukine modele sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2040. godine.

Krajem 2022. godine, zastupnici BYD-a uspjeli su da prodaju više od 911 hiljada putničkih električnih vozila širom svijeta, što je brendu obezbjedilo drugo mjesto poslije američke Tesle, čija je cifra iznosila 1,31 milion jedinica. Treba napomenuti da je do nedavno mali hečbek Dolphin sa petoro vrata, koji je ušao na tržište sredinom 2021. godine, smatran najmanjim modelom BYD-a. Već krajem 2022. godine je prošao kroz blagi fejslift.

Međutim, uskoro će štafetu uvodnog modela preuzeti BYD Seagull (Galeb). Fotografije ovog subkompaktnog hečbeka sa petoro vrata objavljene su u bazi podataka kineskog Ministarstva industrije početkom januara 2023. godine, kasnije u istom mjesecu pojavile su se slike modela bez kamuflaže napravljene na putevima u Kini.

Sada su se pojavile zvanične slike Seagulla, pored toga, proizvođač je naveo i cijene gradskog automobila: na domaćem tržištu njegova početna cijena biće 80 hiljada juana (10.742 evra), a za top verziju kupci će morati da izdvoje najmanje od 100 hiljada juana (13.427 evra).

BYD Seagull je dio linije brenda "ocean". Dužina je 3.780 mm (345 mm manje od hečbeka Dolphin), širina 1.715 mm (55 mm manje), visina 1.540 mm (30 mm manje), a rastojanje između osovina je 2.500 mm (za 200 mm manje).

"Galeb" je dobio jednostavnu LED optiku, utikač s poklopcem umjesto rešetke hladnjaka, veliki trapezoidni usis vazduha na dnu prednjeg branika, crne centralne i zadnje stubove krova, spojler na vrhu petih vrata i zadnja svjetla povezana širokom pločom. Još uvijek nema ni nezvaničnih a ni zvaničnih slika enterijera.

Do sada je najavljena samo jedna pogonska opcija za subkompaktni hečbek. Biće to elektromotor od 75 konjskih snaga. Ostali tehnički detalji, uključujući kapacitet baterije i domet po punjenju, biće objavljeni kasnije. Prema planu, prodaja počinje u toku ovog mjeseca, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije