Novosti

Baterije nisu dobro rješenje - Jaguar ima drugu ideju za električni SUV

Baterije nisu dobro rješenje - Jaguar ima drugu ideju za električni SUV
Foto: Jaguar Promo | Baterije nisu dobro rješenje - Jaguar ima drugu ideju za električni SUV

Jaguar je bio prvi premijum proizvođač koji je ponudio potpuno električno SUV vozilo kada je lansirao I-Pace, ali bi se ipak mogao odlučiti za drugačiji pogon.

Britanski proizvođač premijum automobila vjeruje da električni pogon na baterije možda nije pravo rješenje za najveća SUV vozila, a posebno se to odnosi na njihovo Land Rover odeljenje koji proizvodi isključivo SUV modele, prenosi "Tportal".

Naravno da se i JLR, kao i svi svjetski proizvođači automobila, brine o tome kako svoja vozila dovesti na nultu emisiju štetnih gasova, prenosi B92.

Kod SUV-ova je sam po sebi problematičan njihov oblik karoserije jer mu je potrebno više energije za savladavanje otpora vazduha (aerodinamičnog otpora), što zahtijeva i veće baterije kako bi takva vozila imala zadovoljavajuću autonomiju.

"Što je vozilo veće, veći je i aerodinamični izazov. Ako niste dovoljno oprezni, završite sa velikim baterijama i vozila učinite toliko teškim da autonomija nestaje", izjavio je Nik Rodžers, šef inženjera JLR.

Land Rover u svojoj paleti modela ima i plug-in hibridne varijante, uključujući novi Defender, ali do sada nije najavio potpuno električni model na baterije.

Kako bi JRL ipak stvorio najveće Land Rover SUV-ove s nultom emisijom, "potencijalno će u igru uvesti ​​druge tehnologije", rekao je Rodžers, navodeći vodonikove gorive ćelije kao "nešto o čemu treba razmisliti".

JLR je u martu ove godine imenovao novog direktora za tu tehnologiju, iako je pre samo tri godine bivši generalni direktor Volfgang Cajbart odbacio takvu mogućnost kao "potpunu glupost".

Rodžers je opisao vodonik kao "fantastično" rješenje jer se vozilo na takav pogon brzo puni, za razliku od onih na baterije, ali vodonik ostaje problematičan u pogledu emisija.

JLR bi mogao da ima koristi od svog partnerstva s BMW-om nakon što je u junu dogovorio saradnju s njemačkim konkurentom za vozila s električnim pogonom.

BMW trenutno sarađuje s Toyotom na gorivim ćelijama i lansiraće testnu paletu SUV modela X5 i X7 s gorivim ćelijama 2021. godine.

Međutim, BMW je rekao kako podržava rješenje s baterijama više od onog s gorivim ćelijama za stvaranje automobila s nultom emisijom.

"Razvoj koji očekujemo po pitanju gustine baterija učinio bi električna vozila na baterije najučinkovitijim rješenjem", rekao je Klaus Frolič, član odbora BMW Groupe za razvoj.

Frolič je rekao da je pogonski agregat za gorive ćelije deset puta skuplji od potpuno električnog, a cijene neće biti uporedive sve do oko 2025.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije