Novosti

Bentley investira 3,4 milijarde dolara u proizvodnju električnih vozila

Bentley investira 3,4 milijarde dolara u proizvodnju električnih vozila
Foto: Bentley | Bentley investira 3,4 milijarde dolara u proizvodnju električnih vozila
Tanjug

LONDON - Kompanija Bentley Motors planira da uloži 2,5 milijardi funti (oko 3,4 milijarde dolara) tokom narednih 10 godina u proizvodnju luksuznih potpuno električnih automobila, saopštio je danas taj britanski proizvođač vozila s tradicijom dugom 102 godine.

Investicija će obuhvatiti istraživanje i razvoj i značajno osavremenjavanje Bentleyevog istorijskog fabričkog kampusa u Kruu (Engleska) do 2032. godine, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi CNBC.

Proizvodni kamp u Kruu je jedini Bentleyev montažni pogon na globalnom nivou.

Bentley, koji je u vlasništvu njemačkog Volkswagena, najavio je plan elektrifikacije vozila još 2020. godine u okviru svog programa transformacije "Poslije 100-te", koji takođe uključuje postizanje potpune karbonske neutralnosti proizvodnje do 2030, a sada je prvi put objelodanio i iznos investicije.

Prvo Bentleyevo električno vozilo trebalo bi da siđe sa proizvodne trake 2025. godine, precizira se u saopštenju.

Ovo je veliki iskorak za britanskog proizvođača automobila, koji je poznat po svojim ultraluksuznim vozilima sa osmocilindričnim i 12-cilindaričnim motorima koji koštaju po nekoliko miliona dolara, ocijenjuje CNBC.

Za razliku od mnogih mejnstrim proizvođača automobila, Bentley će se oslanjati na hibridna električna vozila tokom perioda tranzicije na elektrificirane modele, a od 2026. namjerava da nudi i potpuno električne automobile.

Kompanija je izvijestila da je prošle godine prodala 14.659 vozila, što je povećanje od 31 posto u odnosu na 2020, u kojoj je zabilježena rekordna prodaja od 11.206 automobila i SUV vozila, uprkos globalnoj krizi s nestašičom čipova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije