Novosti

Benzinski Porsche Macan se povlači iz ponude

Benzinski Porsche Macan se povlači iz ponude
Foto: Wikimedia | Benzinski Porsche Macan se povlači iz ponude
N.N.

Sportski terenac pokazao se kao prodajni hit, koji će se uskoro promijeniti do neprepoznatljivosti. Porsche ga želi ponuditi samo u električnoj verziji, što je potvrdio i šef proizvoda Sebastian Štajger.

Sportski SUV-ovi vrhunskih marki uživaju nesumnjivu popularnost među bogatijim kupcima. Porsche Macan je savršen primjer. Godinama drži prvo mjesto u asortimanu proizvođača po broju prodanih primjeraka. Sada će ga čekati prava promjena – oprostiće se od motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Sve stroži standardi izduvnih gasova znače da proizvođači moraju obnoviti svoju ponudu. U slučaju Porschea, koji je specijalizovan za sportske modele, najvjerovatnije će to biti modeli koji ne odražavaju karakter marke. Jedan od njih je Macan.

Šef proizvoda Porschea Sebastian Štajger priznao je u intervjuu za časopis Autocar da će trenutno poznati SUV vjerojatno biti povučen s tržišta za samo tri godine, a zamijeniće ga električni nasljednik, koji bi se na tržištu trebao pojaviti najkasnije do 2023. godine. To će biti potpuno novi dizajn zasnovan na zajedničkoj platformi Porsche i Audi, koji će također biti osnova za planirane Q6 e-tron i A6 e-tron, prenose automobili.ba.

Vrijedi spomenuti da je Porsche nedavno osvježio Macan. Međutim, to ne mijenja činjenicu da je automobil debitovao prije 8 godina i da mu vrijeme polako ističe. Odluka o napuštanju varijante sa unutrašnjim sagorijevanja ovog modela zasigurno neće biti laka. Štaviše, pokazalo se da je to zaista veliki prodajni uspjeh. Nažalost, vremena kada kupci oblikuju tržište polako se zaboravljaju.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije