Novosti

Berlin glasao za ograničenje od 30 km/h

Berlin glasao za ograničenje od 30 km/h
Foto: Ilustracija | Berlin glasao za ograničenje od 30 km/h

Senat Berlina odlučio je da podrži inicijativu njemačkih gradova za ograničavanje maksimalne brzine na 30 km/h, kao i za veće korišćenje javnog prevoza radi čistijeg vazduha i manje saobraćajnih nezgoda, saopšteno je na sajtu Grada.

Ideja je da lokalne samouprave budu u mogućnosti da same odluče gdje je uvođenje ograničenja brzine potrebno, ali državni propisi o drumskom saobraćaju još uvijek ne dopuštaju ovu slobodu jer je ograničenje od 30 km/h na glavnim putevima moguće samo u izuzetnim situacijama, pojasnila je senatorka za životnu sredinu, mobilnost, zaštitu potrošača i klime Betina Jaraš na osnovu čijeg predloga je Berlin podržao inicijativu, piše energetskiportal.rs.

"Cilj da se više nemamo smrtne slučajeve ili ozbiljne povrede na putu – potrebno nam je više opcija za nametanje ograničenja od 30 km/h. Usporavanje je odlučujući faktor za veću bezbjednost na putu", rekla je senatorka.

Gradsku inicijativu pokrenuli su u julu 2021. godine gradovi Frajburg, Lajpcig, Ahen, Augsburg, Hanover, Minster i Ulm, a od tada je svoje članstvo izjasnilo više od 60 drugih gradova i opština.

Cilj inicijative je da pozove saveznu vladu da revidira zakon o drumskom saobraćaju i ponovo reguliše dozvoljenu maksimalnu brzinu u urbanim oblastima jer je gradovima i zajednicama potreban novi pravni okvir koji će im omogućiti da postave ograničenje brzine od 30 km/h tamo gdje smatraju da je korisno i prikladno, a imajući u vidu relevantne probleme životne sredine, saobraćaja i urbanog razvoja, stoji u saopštenju Grada.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije