Novosti

Bio je najatraktivniji Opel: Proizvodnja je otkazana zbog jednog detalja

Bio je najatraktivniji Opel: Proizvodnja je otkazana zbog jednog detalja
Foto: Printscreen/Youtube | Bio je najatraktivniji Opel: Proizvodnja je otkazana zbog jednog detalja

U Opelovoj istoriji zabilježen je niz atraktivnih modela, a jedan od onih koji zauzimaju posebno mjesto je Calibra.

Calibra spada u red posljednjih atraktivnih Opela i vjerovatno zadnji kupe vrijedan pomena. Obilježio je 1990-e, ali uprkos velikom tržišnom uspjehu, nije dobio nasljednika.

U ponudi se nudio isključivo kao kupe, ali je malo poznato da je u planu bio i kabrio, ali na kraju su odlučili da ipak ne bi bio konkurentan.

Vherovali ili ne, svojevremeno najaerodinamičniji automobil na svijetu imao je vrlo fer cijenu, a nudio se uz nekoliko motora, počevši od 2.0i osmoventilca sa 116 KS. Dalje, 16V verzija od 150 KS je bila ujedno i najpopularnija.

Valmet Automotive je napravio kabrio verziju sa komplikovanim i vrlo teškim sistemom sklapanja krova, a upravo je masa bila presudna u odustajanju od komercijalizacije. Zato, napravljena su tek dva ili tri prototipa.

U međuvremenu su pojedini karoseristi nudili prerade kojih je napravljeno navodno desetine. One nisu bile previše popularne, a najvažniji razlog je bila izuzetno visoka cijena prerade.

Jedan tjuner je za ugradnju spuštajućeg krova naplaćivao tadašnjih 28.000 maraka, što je cijenu Calibre postavljalo ispred klasika kao što je Audi 80 cabrio.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije