Novosti

Bivši direktor Volkswagena optužen zbog prevare

Bivši direktor Volkswagena optužen zbog prevare
Foto: Tanjug/AP | Bivši direktor Volkswagena optužen zbog prevare
Fena

Njemački tužioci optužili su bivšeg direktora Volkswagena Martina Vinterkorna i četvoro ostalih za prevaru i druge prekršaje povezane s višegodišnjim naporima kompanije na lažnom predstavljanju rezultata testova emisije dizela.

Tužioci navode u saopštenju objavljenom u ponedjeljak da je Vinterkorn znao za prevarantsku praksu barem od maja 2014. i da ništa nije učinio da je spriječi.

To protivrječi Vinterkornovom svjedočenju u njemačkom parlamentu da nije znao za taj problem sve do neposredno uoči njegove objave od američkih istražitelja u septembru 2015.

Vinterkorn je podnio ostavku na direktorski položaj nekoliko dana kasnije.

Tužioci su saopštili da su optuženi - od kojih su svi vodeći ljudi Volkswagena - dio aktuelne manipulantske sheme koja je počela u 2006.

Kompanija je priznala da je postavila softvere koji bi mogao ustanoviti kada testirani automobili ispunjavaju limite emisije štetnih gasova. Kada su automobili učestvovali u svakodnevnoj vožnji, kontrola emisija gasova bila je isključena, poboljšavajući nastup, ali emitirajući daleko više od američkih zakonskih limita nitrogen oksida, zagađivača vazduha koji je štetan po zdravlje.

Ukupno 11 miliona automobila je bilo opremljeno nelegalnim softverom.

Tužioci su dodali da su optuženici izvršili prepravku softvera koja je koštala 23 miliona evra u 2014. u pokušaju zataškavanja istinskih razloga povećanog zagađenja tokom redovne vožnje.

Vinterkorn i troje ostalih suočavaju se s kaznom od šest mjeseci do 10 godina zatvora ukoliko budu osuđeni pod optužbom za tešku prevaru koja je nanijela velike gubitke. Među ostalim optužbama su nepoštena konkurencija i kršenje povjerenja.

Prihodi stvoreni prodajom zasnovanoj na varanju mogu biti oduzeti. Tužioci su saopštili da iznos tih prihoda može biti u obimu od 300.000 do 11 miliona evra, prenosi AP.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije