Novosti

Bivši šef Nisana prvi put od bjekstva iz Japana razgovarao s novinarima

Bivši šef Nisana prvi put od bjekstva iz Japana razgovarao  s novinarima
Foto: Tanjug/AP | Bivši šef Nisana prvi put od bjekstva iz Japana razgovarao s novinarima

BEJRUT - Odbjegli bivši šef Nisana Karlos Gosn poručio je danas u prvom obraćanju medijima u Bejrutu, nakon što je prošlog mjeseca pobjegao u Liban iz Japana gdje ga je čekalo suđenje zbog optužbi za finansijske malverzacije, da te optužbe nisu istinite i da je došao da skine ljagu sa svog imena.

"Bio sam spreman da se penzionišem prije juna 2018... Nažalost, prihvatio sam ponudu da nastavim integraciju dvije kompanije (Renoa i Nisana). Neki od mojih japanskih prijatelja su smatrali da je jedini način da se Nisan oslobodi uticaja Renoa bio taj da se otarase mene", rekao je Gosn na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

On je opisao svoje hapšenje u Japanu kao zavjeru protiv njega, a uslove u kojima je bio u pritvoru nazvao je "farsom" protiv ljudskih prava.

"Bio sam brutalno odveden sa posla, otrgnut od posla, porodice i prijatelja", rekao je Gosn, dodajući da je bio ispitivan do osam sati dnevno a da nije bilo advokata, i da mu je tužilac više puta rekao da će biti "još gore ako jednostavno ne priznam".

Naveo je da nije došao da bi govorio o tome kako je napustio Japan, već o razlozima zbog kojih je pobjegao.

"Ovdje sam da bacim svjetlo na sistem koji krši najosnovnija ljudska prava. Ovdje sam da očistim svoje ime. Te optužbe nisu istinite i nikada nije trebalo da budem uhapšen... Moja nezamisliva agonija je rezultat djelovanja nekolicine beskrupuloznih, osvetoljubivih pojedinaca", rekao je Gosn.

Prema njegovim riječima, ovo bjekstvo je bilo najteža odluka u njegovom životu. "Ali bio sam sučen sa sistemom gdje je stopa osuđujućih presuda 99,4 odsto, a vjerujem da je taj broj daleko veći za strance", dodao je.

Naglašavajući da su optužbe protiv njega neosnovane, Gosn je zapitao:" Zašto su produžili vremenski rok istrage, zašto su me ponovo uhapsili? Zašto su bili tako odlučni da me spriječe da govorim i iznesem svoje činjenice? Zašto su proveli 14 mjeseci pokušavajući da mi razbiju duh, zabranjujući mi bilo kakav kontakt sa suprugom?".

Odgovarajući na ta pitanja, rekao je da je jedan od razloga bio taj "što su Nisanove performanse, nažalost, počele da slabe početkom 2017. godine", nakon što je on u oktobru 2016. godine odlučio da ode iz Nisana jer je potpisao ugovor s Micibišijem u koji je prešao kao predsjednik Upravnog odbora.

Takođe je otkrio da se trojni savez Reno-Nisan-Micubiši koji je, po njemu, 2017. godine bio automobilska grupacija "broj jedan", pripremala da alijansi priključi i FIAT Krajsler grupu.

"Pregovarao sam sa Džonom Elkanom da se FIAT Krajsler pridruži. Sada više nema saveza. Alijansa je propustila jednog neizostavnog igrača - FIAT Krajsler. Nevjerovatno je, oni se udružuju sa Pežo-Sitroenom. Kako možete da propustite tako ogromnu priliku da postanete dominantan igrač u industriji", rekao je Gosn.

Ponavljajući da je "nevin po svim optužbama", bivši šef Nisana je na kraju poručio da je napustio Japan jer je želio pravdu, koja je jedini način da povrati svoj ugled.

"Ako to (pravdu) ne mogu da dobijem u Japanu, onda ću dobiti negdje drugdej", rekao je Gosn, prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije