Novosti

Boja karoserije uz koju ne treba klima

Boja karoserije uz koju ne treba klima
Foto: Screenshot / Youtube | Boja karoserije uz koju ne treba klima

Stručnjaci američkog Univerziteta Perdju, iz Indijane, razvili su inovativnu bijelu farbu sposobna da površine koje su njom prefarbane održava hladnima, budući da "superfarba" gotovo uopšte ne apsorbuje sunčevu energiju.

Boja odbija čak 95,5 odsto sunčeve svjetlosti i veoma efikasno reflektuje infracrvenu toplotu. Zbog toga su površine na koje je nanijeta za 7,8 stepeni Celzijusa hladnije od okoline.

Da bi ispitali efikasnost svoje farbe, naučnici su ofarbane površine snimali infracrvenim kamerama i potom ih upoređivali sa površinama ofarbanim običnom bijelom bojom.

Očitana mjerenja su potvrdila da njihova farba ima nižu temperaturu, kako od svoje okoline, tako i od drugih predmeta u blizini. Eksperiment je pokazao da nova boja može da održava nižu temperaturu kada se nalazi direktno izložena sunčevoj svjetlosti, kao i da reflektuje više ultraljubičastih zraka.

Zanimljivo je i to da ova farba može da doprinese borbi protiv klimatskih promjena, budući da infracrvenu toplotu reflektuje sa Zemlje u atmosferu i time smanjuje njen uticaj na zagrijavanje zemljine površine.

Zato bi u budućnosti mogla da posluži i za farbanje krovova i fasada zgrada, prenosi "Telegraf.rs".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije