Novosti

Pratite nas na Google news

Bondov Aston Martin DB5 ide na aukciju

Bondov Aston Martin DB5 ide na aukciju
Foto: N.N. | Bondov Aston Martin DB5 ide na aukciju
N.N.

​Pred nama je jedan od svega četiri primjeraka Bondovog Aston Martin DB5 modela u “Goldfinger” specifikaciji. Ovaj automobil koji dolazi za svim gedžetima koji su ga učinili jednim od najprepoznatljivijih automobila na svijetu, uskoro ide na aukciju.

Naime, aukcijska kuća RM Auctions će model Aston Martin DB5 sa brojem šasije DB5/2008/R potencijalnim kupcima ponuditi 15. avgusta na aukciji u Montereju. Ta aukcija će biti jedinstvena prilika za nekog da kupi originalni Bond automobil, poznat i kao “najpoznatiji automobil na svijetu”.

Za razliku od ostalih modela koji su pozajmljeni produkciji za snimanje filma “Goldfinger”, ovaj model je dizajniran i konstruisan sa svim gedžetima u postrojenju brtinaskog proizvođača. Ostale modele je gedžetima opremila produkcija filma, tako da funkcionišu samo za potrebe snimanja. To znači da su svi gedžeti, kao što su panel otporan na metke, katapult sedišta, rotirajuće tablice, prskalica ulja, skrivene mašinke i dimna zavesa na ovom modelu dizajnirani tako da funkcionišu dok postoje u automobilu, a ne samo jednom ili dva puta kao na modelima u “Goldfinger”-u.

Sad kada smo to naveli, da kažemo i da je ovaj automobil u potpunosti restauiran. Restauracija je obavljena u firmi Roos Engineering u Švajcarskoj. To je jedna od 13 firmi koje je kompanija Aston Martin ovlastila kao Heritage specijaliste. Restauracija je trajala četiri godine.

Osvježeni su i karoserija i šasija, ali i 13 gedžeta koji su pomogli Džejmsu Bondu da porazi “loše momke”. Osim toga što izgleda kao da je praktično nov, ovaj Aston Martin DB5 je bio u vlasništvu samo tri čovjeka. I to tokom poslednjih pet decenija. Takođe, on je 35 godina bio dio izložbe u muzeju.

“DB5 je specijalni Aston Martin, u to nema sumnje. Međutim, ovaj primjerak ima neku svoju posebnu auru.”, rekao je istoričar Stiven Arčer.

Izvor i više slika na sajtu Vrelegume.rs

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije