Novosti

Brisel definitivno pooštrio emisione norme

Brisel definitivno pooštrio emisione norme
Foto: Ilustracija | Brisel definitivno pooštrio emisione norme

Evropska komisija je definitivno odobrila nove, strože standarde emisije za putnička i laka komercijalna vozila. Do 2030. godine, proizvođači automobila će morati emisiju ugljen-dioksida (CO2) da smanje za 31 do 37,5 procenata.

Prema novoj regulativi, za nove putničke automobile emisija CO2 mora biti smanjena za 37,5 %, a za dostavna vozila za 31 %. Ova odredba se ne odnosi na smanjenje u odnosu na današnje stanje, već u odnosu na stanje koje će biti aktuelno od 2021. godine. Samo u periodu između 2025. do 2029. godine, emisija CO2 biće smanjena za 15 %. Proizvođači, koji ne budu dostigli ova ograničenja, biće sankcionisani visokim kaznama. Evropska komisija ističe da će se svi prihodi koristiti za prelaz na mobilnost sa nultom emisijom i podršku razvoja vještina automobilske industrije.

Evropska agencija za životnu sredinu tvrdi, da drumski saobraćaj ima najveći uticaj na emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte od svih vrsta saobraćaja, kao i da je odgovoran za 20 % ukupne emisije gasova staklene bašte u EU.

"Uspjeli smo da donesemo novu legislativu, uprkos žestokom otporu automobilske industrije i nekih država članica", izjavila je Miriam Dalli, poslanica Evropskog parlamenta i član odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Podsjetimo, od septembra tekuće godine, na snagu stupa nova emisiona norma Euro 6d-Temp, a od 2021. godine važiće još strože norme, kojim će emisija CO2 biti smanjena na 95 grama po pređenom kilometru. Za svaki gram više, proizvođači će morati da plate kaznu u novčanom iznosu od 90 eura. Prevedeno u potrošnju, to znači da će automobili pogonjeni benzinskim motorima imati prosječnu potrošnju od 4,1 l/100 km, a dizel agregati od 3,6 l/100 km.

Da li će sve navedeno proći bez "žrtava". To je nemoguće, što znači da možemo očekivati kraj za neke 12-cilindarske motore Mercedes-Benz i BMW. Sigurno nijesu na sigurnom ni 8-cilindarski i 6-cilindarski motori, ali i neki supersnažni 4-cilindarski, koji pokreću hot-hatch modele. Proizvođači će bolje performanse morati da "jure" putem elektrifikacije, kao i plug-in hibridnim sistemima.

(Automagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije