Novosti

Britanci mijenjaju tradicionalni saobraćajni znak: "Pregazilo ga vrijeme"

Britanci mijenjaju tradicionalni saobraćajni znak: "Pregazilo ga vrijeme"
Foto: Pixabay/Skitterphoto | Britanci mijenjaju tradicionalni saobraćajni znak: "Pregazilo ga vrijeme"

Britanci vole svoju parnu lokomotivu na saobraćajnom znaku, trouglu upozorenja, koji vozače obavještava da se približavaju pružnom prelazu na putu bez branika ili polubranika. Podsjeća ih na industrijsku revoluciju i pionirsku ulogu u razvoju železnice.

Ali taj sentiment se uglavnom povezuje sa starijim građanima, dok su mladi vozači navodno zbunjeni jer, čini se, ne znaju šta predstavlja ovo čudno prevozno sredstvo iz kojeg se vije dim.

U Velikoj Britaniji čak navode i dvije nesreće koje su se dogodile zbog toga što vozači nisu prepoznali znak i naročito ističu veliki broj mladih vozača koji rade u dostavnim službama.

Istraživanje sprovedeno u toj zemlji pokazalo je da su neki ispitanici znak povezivali sa parnom lokomotivom, vjerovatno turističkom atrakcijom, dok su drugi na osnovu znaka pretpostavljali da će se voz kretati sporo.

Zbog toga parnu lokomotivu na znaku sada mijenja moderni brzi voz.

Međutim, sada su se javila neka udruženja i stručnjaci koji kažu da je parna lokomotiva nastala u skladu s Bečkom konvencijom te da je riječ o univerzalnom znaku koji prepoznaju svi vozači, domaći i strani, i da je novi znak greška jer nije pretjerano jasan.

Čini se da je generacijski jaz preveliki i kad su u pitanju saobraćajni znakovi.

Zanimljivo je da je i kod nas ovaj znak svojevremeno promijenjen i modernizovan tako što je sada na njemu savremeni voz koji se kreće na električnu energiju.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije