Novosti

Bugatti Centodieci blizu početka proizvodnje

Bugatti Centodieci blizu početka proizvodnje
Foto: Screenshot/Vrele gume | Bugatti Centodieci blizu početka proizvodnje

Bugatti je debitovao sa "superlimitiranim" Centodieci modelom još 2019. Međutim, isporuke neće startovati prije sljedeće godine, jer francuski proizvođač nastavlja da testira svoj novi hiperautomobil.

Posljednja proba je odrađena ovog ljeta u Americi, gdje je tim od 27 inženjera uz Centodieci uživao u baratanju s nekoliko drugih Bugattija, tri Chirona Pur Sports i četiri Chirona Super Sport, po toplom vremenu na jugozapadu zemlje.

Centodieci je prošao kroz ista testiranja kao i drugi hiperautomobili, mada kompanija planira da proizvede samo 10 primjeraka, po cijeni od osam miliona evra za svaki. Ono što je odrađeno je par dodatnih usisnih otvora blizu hladnjaka ulja, da bi se temperatura mašine držala pod kontrolom.

"Novorazvijena karoserija Centodiecija, promjene na aerodinamici i poklopac koša motora od stakla, znači da je termalno ponašanje sasvim različito, posebno kada je napolju 45 stepeni Celzijusa", kaže Andre Kulig, tehnički projekt menadžer u Bugattiju.

Naravno, motor je quad-turbo W16 radne zapremine 8.0 litara, koji proizvodi 1.600 konja, sposoban da automobil do 100 km/h lansira za samo 2,5 sekundi. Do 300 km/h ubrzava za samo 13,1 sekundu, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 380 km/h. Centodieci, koji posjeduje nekoliko stilskih razlika u odnosu na Chiron, omaž je kultnom EB110 iz devedesetih.

Pred Bugattijem je sada testiranje ponašanja novajlije pri visokim brzinama. Ispit izdržljivosti na visokim temperaturama je prošao, a sada predstoji 30.000 kilometara vožnje u Evropi. Kada sve bude gotovo Centodieci će biti spreman za prodaju.

(Vrele gume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije