Novosti

Bugattijev novi model spreman za proizvodnju

Bugattijev novi model spreman za proizvodnju
Foto: Bugatti | Bugattijev novi model spreman za proizvodnju

Bugatti je već lansirao nekoliko specijalnih izvedbi Chirona, ali ovdje se radi o posebnom modelu.

Istina, i ovaj model u osnovi nosi Chironovu arhitekturu i pogon, ali uz bitne promjene. Ipak se radi o automobilu kojim se obilježava 110 godina postojanja kompanije, ali i veliki zaokret u poslovanju nastao pod novom grupacijom s dodatkom Rimčevog imena. 

Podsjetimo, Centodieci je prvi put prikazan još u ljeto 2019. godine na Pebble Beach Concours d’Eleganceu, a od tada su uspjeli napraviti prototip i s njim odraditi čak 50.000 testnih kilometara, uključujući i test izdržljivosti na stazi Nardo u sjevernoj Italiji. Upravo je na toj stazi dugoj 12.6 km ovaj Bugatti isprobao i vožnju na maksimalnih 380 km/h. 

Kako otkrivaju u Bugattiju, testni je Centodieci dnevno odrađivao 1.200 testnih kilometara, a zaustavljao se samo kad su bile potrebne zamjena vozača, revizija i tehnička provjera vozila. U kompaniji su svjesni kako će biti rijetki slučajevi da automobil vozi punom brzinom, ali njihova je filozofija da se takve stvari moraju temeljno provjeriti. 

Sasvim logično, posebno ako se uzme u obzir da će svaki kupac ovaj automobil platiti najmanje osam miliona evra. Podsjetimo, Centodieci je moderna interpretacija EB 110, a pokreće ga poznati 8.0 W16 motor osnažen na 1600 KS. 100 km/h postiže za 2.4 sekunde. 

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije