Novosti

CX-80 nova je Mazdina admiralska krstarica s tri reda sjedala (VIDEO)

CX-80 nova je Mazdina admiralska krstarica s tri reda sjedala (VIDEO)
Foto: Mazda | CX-80 nova je Mazdina admiralska krstarica s tri reda sjedala (VIDEO)

CX-80 će biti druga Mazda koja će biti lansirana na platformi Large Architecture, već viđenoj na CX-60.

Za razliku od CX-60, CX-80 će nuditi kapacitet od sedam sjedala zahvaljujući produženom međuosovinskom razmaku, iako s podignutim stražnjim sjedalima očekujemo da će CX-80 imati manje od prtljažnika od 570 litara koliko ima CX-60. Suparnici u segmentu velikih SUV-ova su brojni i kvalitetni: među ostalima tu su Nissan X-Trail, Škoda Kodiaq, Kia Sorento i Hyundai Santa Fe.

Već smo vidjeli kamuflirane CX-80 na cesti, ali ovo je prvi put da je Mazda objavila službene “teaser” slike svog SUV-a s tri reda. Ne čudi da je automobil u Mazdinoj prepoznatljivoj metalik boji 'Soul Red', koja je u kontrastu sa srebrnim obrubom prozora. Može se naslutiti da će potpis stražnjih svjetala, spojler i zakrivljeni stražnji stup biti slični modelu CX-60.

Uprkos kamuflaži na prethodnim špijunskim slikama, jasno možemo vidjeti da će prednji dio zadržati sličan raspored rešetki i prednjih svjetala kao i CX-60, uključujući Mazdin dizajnerski jezik Kodo.

Prednje svjetlo povezano je s rešetkom, blago zaklonjeno linijom poklopca motora radi agresivnog izgleda. Cjelokupni obris rešetke podsjeća na CX-60, a sa strane možemo vidjeti usisnike vazduha na braniku.

Mazda kaže da platforma Large Product Group može prihvatiti blagi hibrid, plug-in hibrid, četvorocilindrične i redne šest benzinske i redne šest dizelske motore. Tako očekujemo plug-in hibrid s 2,5-litrenim benzincem, 3,3-litrenim rednim šestcilindričnim dizelskim motorom s turbopunjačem i 3,0-litrenim rednim šestcilindričnim benzinskim motorom, prenosi Index.

U unutrašnjosti očekujemo da ćemo pronaći zaslone od 12,3 inča preuzetih s modela CX-60 s Mazdinim zgodnim okretnim dugmetom na centralnojkonzoli koji se brine za infotainment funkcije centralnog zaslona.

Mazda kaže da će CX-80 krenuti u prodaju u sredinom godine, a prve isporuke očekuju se početkom posljednjeg kvartala ove godine. Cijene nisu poznate, ali bi treble biti 10-ak posto više od modela CX-60.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije