Novosti

Ćosić, direktor prodaje "Verano Motors": Električni automobili potvrda liderstva na tržištu BiH

Ćosić, direktor prodaje "Verano Motors": Električni automobili potvrda liderstva na tržištu BiH
Foto: Velibor Tripić | Ćosić, direktor prodaje "Verano Motors": Električni automobili potvrda liderstva na tržištu BiH

Kompanija "Verano Motors" nabavila je dva nova modela električnih automobila, i to Peugeot e-208 i e-2008, što je potvrda liderstva na tržištu Bosne i Hercegovine, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Mirko Ćosić, direktor prodaje ove kompanije.

"Slijedeći sve svjetske trendove, prvi smo krenuli u nabavku i registraciju svojih električnih vozila, a sve na zahtjev naših klijenata", kazao je Ćosić.

NN: Recite nam nešto o karakteristikama novih automobila i po čemu su oni značajni?

ĆOSIĆ: Radi se o dva nova modela e-208 i e-2008 koji su u ponudi sa snažnim elektromotorom od 136 KS. Baterija kapaciteta 50 kWh osigurava autonomiju do 320 km prema WLTP-u. Bitno je napomenuti da proizvođač daje garanciju na baterije osam godina ili 160.000 kilometara za 70 odsto svog kapaciteta punjenja.

Na već dobro poznati kvalitet, dizajn i sigurnost Peugeot vozila kupci su već navikli, ali uz nova e-vozila dolaze i ozbiljne uštede prilikom korištenja istih. Sa potpuno napunjenom baterijom prelazi se i do 320 kilometara, a vožnja električnim automobilom na stotinu kilometara košta samo 1,50 KM.

NN: Zbog čega se kompanija "Verano Motors" odlučila na kupovinu novih električnih modela iako je pandemija virusa korona uzdrmala i tržište automobila?

ĆOSIĆ: U ovom teškom trenutku, kada je zbog pandemije virusa korona i auto-industrija na koljenima, mi smo se, najviše na zahtjev naših klijenata, odlučili i odvažili se da nabavimo ove nove električne modele. U narednom periodu planiramo ojačati ponudu i komercijalnim vozilima. Mi na tržištu BiH poslujemo već 20 godina sa punim povjerenjem svojih klijenata i jedni smo od vodećih na polju predstavnika ove industrije koji su zadržali svoju lidersku poziciju na tržištu.

NN: Za većinu stanovništva nepoznanica je kako se električni modeli pune, pa Vas molimo da nam kažete na koji način se to postiže?

ĆOSIĆ: Trenutno jeste nepoznanica da se u korištenju električnih vozila pune baterije, a kupcima su dostupna tri načina punjenja, i to: standardnim ili pojačanim utikačem Green Up priključkom s kablom za punjenje (16 sati za punjenje), Wall Box - potpuno punjenje u 5:15 sati kroz trofazni priključak (11 kW) ili osam sati kroz jednofazni priključak (7,4 kW), te javnim terminalom putem punjača od 100 kW (80 odsto u 30 minuta).

Na području BiH već je instalirano oko stotinu lokacija za punjenje automobila na električni pogon. Prema navedenom, električna vozila mogu se puniti na specijalizovanim mjestima, ali i kod kuće, u garaži, na parking… Bitno je napomenuti da za nabavku novih električnih vozila imamo e-BONUS, gdje svim kupcima, fizičkim i pravnim licima, poklanjamo stanicu za punjenje električnog vozila WALL BOX. Proizvođač snosi troškove stanice za punjenje dok instalaciju stanice obezbjeđuje korisnik.

NN: Da li su planirane testne vožnje novih električnih automobila?

ĆOSIĆ: Testne vožnje su planirane početkom narednog mjeseca, ali ćemo organizovati i događaj "Dani otvorenih vrata", u kojem ćemo pozvati sve klijente, ali i građane na promociju električnih automobila i testne vožnje, za koje će se svi moći prijaviti. Svjesni smo činjenice da je kriza zbog pandemije, ali se nadamo uspješnoj prodaji pomenutih modela. Takođe, naše kolege iz servisa su prošle obuke za održavanje električnih automobila, tako da smo veoma ozbiljni i odgovorni u vezi s novim modelima.

NN: Koje su još prednosti električnih automobila u odnosu na one koji koriste fosilna goriva?

ĆOSIĆ: Prednosti električnih automobila su nulta emisija štetnih gasova tokom vožnje, nulti nivo buke, nulti nivo vibracija, nulti nivo neprijatnih mirisa i nula promjena stepeni prenosa. Sve to su osobine koje prave značajnu razliku između električnih i vozila sa SUS motorima. U sve karakteristike i prednosti električnih vozila mogu se uvjeriti svi budući korisnici putem testnih vožnji i događaja "Dani otvorenih vrata", koji će "Verano Motors" uskoro organizovati u Banjaluci.

Zainteresovani će imati priliku da se prijave za testnu vožnju i dožive sve prednosti koje pruža električni automobil. Pozivamo sve zainteresovane da otkriju radosti koje donosi vožnja električnog automobila, posebno zbog jednostavnog kretanja s mjesta i trenutne isporuke obrtnog momenta kojom se omogućuje ubrzanje bez promjene stepena prenosa.

NN: Da li ste za kupce novih električnih automobila pripremili neke ponude?

ĆOSIĆ: Naravno, za sve kupce i naše klijente u saradnji sa bankom pripremili smo specijalne ponude finansiranja gdje nove modele svi zainteresovani mogu odvesti po pristupačnim cijenama i to za novi Peugeot e-208 za 700 KM mjesečno, a novi Peugeot e-2008 za 750 KM mjesečno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije