Novosti

"Crni duh" sada dostupan i u modernom izdanju

"Crni duh" sada dostupan i u modernom izdanju
Foto: Twitter | "Crni duh" sada dostupan i u modernom izdanju

​Iako je u skorije vrijeme došao u centar pažnje po ekonomskoj krizi koja ga je praktično uništila prije petnaestak godina, Detroit je uvijek bio i vjerovatno će nastaviti da bude centar američke automobilske industrije.

Bio je u središtu pažnje tokom zlatnih vremena iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, a ljubitelji četvorotočkaša sigurno još uvijek pamte priču o "Crnom duhu" koji je palio ulicama najvećeg grada američke savezne države Mičigen početkom sedamdesetih godina.

Riječ je o modelu Dodge Challenger iz 1970. godine sa legendarnim motorom Hemi ispod haube.

Njegov vlasnik je bio policajac Godfrej Kval, a kako je ulično trkanje bilo zakonom zabranjeno, tako bi se pojavljivao samo s vremena na vrijeme i onda bi se "smirio" po nekoliko mjeseci.

Javnost mu je dala legendarno ime najviše iz razloga što niko nije znao kada će se pojaviti, i onda bi jednako brzo nestajao sa ulica prije nego što mu policija uđe u trag.

Godfrej je nedavno preminuo, a ovu priču nam je rekao njegov sin Gregori u čijem vlasništvu je Challenger trenutno.

Moderni Dodge Challenger će u penziju na kraju naredne godine, najviše iz razloga što više ne zadovoljava zakone na u vezi izduvnih gasova, a u tu čast američki proizvođač vozila nam je spremio specijalna izdanja po uzoru na prošlost.

Ne samo Challengera već i bratskog modela Charger, a prvi čovjek brenda Tim Kuniskis nam kaže da iako njegova kompanija nikako ne ohrabruje ulično trkanje, Crni duh je toliko bitan za Dodge da je morao da dobije modernu konfiguraciju.

Međutim, priča o originalnu je svakako mnogo zanimljivija nego ona o modelu za 2023. godinu. Štaviše, novi Crni duh nam ne donosi ništa što već nismo videli prethodnih godina, ali i pored toga je veoma bitan model za Dodge.

Najviše pažnje privlači ono što se krije ispod haube. Tu ćemo pronaći čuveni motor Hellcat koji razvija 807 konjskih snaga iz 6,2-litarskog benzinca sa osam cilindara. U tome mu pomaže kompresor, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko osmostepenog automatskog mjenjača. Trebalo bi da bude u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od preko 320 km/h.

Crni duh je ofarban kako dolikuje u crnu boju, i krov je prekriven krokodilskom kožom uz trkačke trake na prtljažniku, što su detalji precrtani s originala.

Nove su 20-inčne felne, sjedišta, volan i veliki broj znački. U suštini, Crni duh se ne razlikuje u velikoj mjeri od Challengera Hellcat Jailbreak na kojem je zasnovan, ali pruža desetak konjskih snaga više iz spomenute vizuelne promjene.

Proizvodnja će biti ograničena na samo 300 jedinica, a eksperti smatraju da će cijena iznositi oko 95 hiljada američkih dolara. Doduše, kupci će morati da se otimaju za svaki primjerak i ne sumnjamo da će morati da plate daleko više ako žele da Crni duh završi u njihovoj garaži.

Posljednji specijalni Charger ili Challenger (nismo još sigurni koji) će debitovati na Sajmu tjunerskih proizvoda koji se organizuje pod skraćenim imenom SEMA, a održava se svake godine u novembru u Nevadi, odnosno u američkom gradu Las Vegasu, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije