Novosti

Pratite nas na Google news

Cupra el-Born - prvi električni "hot-heč" iz Španije

Cupra el-Born - prvi električni "hot-heč" iz Španije
Foto: Cupra promo | Cupra el-Born - prvi električni "hot-heč" iz Španije
N.N.

Kada je u martu 2019. Seat predstavio električni hečbek koncept el-Born, najavljena je produkcijska verzija ovog automobila. El-Born se zaista pojavio godinu dana kasnije, ali kao model podbrenda Cupra, zaduženog za automobile sportskih performansi. El-Born je ujedno i prvi model marke Cupra sa potpuno električnim pogonom.

Španski proizvođač je za sada objavio nekoliko fotografija i tehničkih detalja ovog vozila koje koristi Volkswagenovu MEB mehaničku platformu namijenjenu električnim modelima te automobilske grupacije.

Cupra je saopštila da el-Born čuva električni energiju u bateriji kapaciteta 77 kWh, ali nije otkrivena snaga elektromotra, koja se inače prenosi na zadnje točkove vozila.

Cupra promo
Cupra promo

Kako tvrde u španskoj kompaniji, Cupra el-Born je u stanju da sa punom baterijom pređe i do 500 km, a uz pomoć brzog punjača za 30 minuta je moguće dopuniti bateriju toliko da vozač relativno brzo nastavi put i pređe još 260 km.

Cupra je objavila da el-Born od 0 do 50 km/h stiže za svega 2,9 sekundi, ali nije objelodanjen podatak o ubrzanju do stotke.

Cupra promo
Cupra promo

Što se tiče dizajna, španski elektroautomobil siluetompodseća na električni Volkswagen ID.3, ali ima agresivnji dizajn.

Cupra el-Born će se proizvoditi u Njemačkoj, u fabrici Cvikau, gdje se izrađuje i pomenuti VW ID.3, a u evropske prodajne salone stiže 2021. godine.

(B92)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije