Novosti

Cupra stiže na američko tržište

Cupra stiže na američko tržište
Foto: Cupra | Cupra stiže na američko tržište

Pored Formentora na struju, još jedan, veći električni SUV koji treba da stigne u SAD biće sklapan u Severnoj Americi.

 

Seat je održao godišnju konferenciju za štampu, i iako to možda ne izgleda relevantno za Sjedinjene Države, zapravo jeste. Naime, njegov nekadašnji podbrend Cupra, koji se osamostalio 2018. namjerava da se okuša u Sjevernoj Americi do kraja decenije.

Od svih brendova Volkswagen grupe koji se ne prodaju sa druge starne Atlantika, očekivalo se da ćemo u SAD najprije vidjeti Škodu, ali umjesto toga stiže Cupra.

Plan je da se predstavi potpuno električna verzija Formentora, iako će vjerovatno biti zasnovana na sljedećoj generaciji tog modela. Aktuelni krosover je već star četiri godine, tako da bi ozbiljno zastario do 2030.

Inače, Seat navodi da će fejslift postojećeg modela biti spreman za evropsko tržište u narednim nedeljama.

Pored Formentora na struju, još jedan, veći električni SUV koji treba da stigne u SAD biće sklapan u Severnoj Americi. Seat tvrdi da će se neimenovani model proizvoditi u Meksiku.

Izvršni direktor Seata i Cupre Vejn Grifits rekao je da će se ovi automobili prodavati kroz "novi model distribucije", ali ne ulazeći u detalje.

U međuvremenu, Seat je zauzet drugim planovima. Kompaktni hečbek/karavan Leon će proći kroz ažuriranje u narednim mjesecima, dok će Ibiza i Arona imati još jedan redizajn 2025. godine.

Ateca kompaktni krosover će nastaviti da se da se prodaje, uz određena unapređenja, uprkos tome što je na tržištu još od 2016.

Što se tiče Cupre, potpuno električni Tavascan, mehanički povezan sa Volkswagenom ID.5, biće lansiran ove godine kada ćemo vidjeti i hibridni Terramar.

Ovaj drugi je u osnovi sestrinski model Audija Q3 sledeće generacije. Terramar će biti ponuđen sa plug-in hibridnim pogonom i praviće se u Audiovoj fabrici u Đeru u Mađarskoj zajedno sa Q3.

Sljedeće godine, Raval će postati početni model brenda, kao Cuprin ekvivalent VW ID.2 električnog gradskog hečbeka.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije