Novosti

DS će oživjeti slavni Citroen DS u modernoj reinkarnaciji?

DS će oživjeti slavni Citroen DS u modernoj reinkarnaciji?
Foto: Twitter / Printscreen | DS će oživjeti slavni Citroen DS u modernoj reinkarnaciji?

​Otkako je samostalna marka, DS Automobiles nastoji iskovati jedinstveni stilski identitet koji odgovara premium proizvođaču. U pokušaju da postigne karakterističan dizajnerski izražaj, francuski proizvođač automobila sada namjerava iskoristiti kultni Citroen DS kao muzu za svoj nadolazeći top model s pogonom na struju. Takođe, planira se postupna integracija određenih dizajnerskih elemenata s legendarne "Žabe" u čitavu ponudu DS-a.

Ova najava je stigla od izvršnog direktora DS Automobilesa, Oliviera Fransoe. Fransoa tvrdi da je DS Automobiles jedinstveno pozicioniran kao nova marka s bogatim nasljeđem, s ciljem da iskoristi to nasljeđe kako bi stvorio poseban identitet i razlikovao se od glavne ponude unutar grupe Stellantis.

Nadolazeći top model, crpeći inspiraciju iz kultnog DS-a iz pedesetih, trebao bi odigrati ključnu ulogu u preoblikovanju marke u potpuno električnog proizvođača.

"Postoji nekoliko automobila u istoriji automobila koji su postali ikona jer su izuzetno aerodinamični", rekao je Fransoa za "Auto Express". "Velika Britanija možda ima Jaguar E-Type, ali zasigurno su DS modeli iz šezdesetih i sedamdesetih bili upravo to. Imali su nevjerovatno kultni izgled, kultni dizajn koji su svi prepoznali, kojeg svi vole i svi pamte."

Izvršni direktor je dodao:

"Ako se možemo povezati s ovim DNK dizajnom, možemo imati najljepši i, što je još važnije, najsmisleniji aerodinamički dizajniran električni automobil u svijetu novih marki". Zatim je otišao korak dalje, dajući nam opis nadolazećeg modela: "Novi DS trebao bi biti veliki, skup i nevjerovatan. Svi će biti zaljubljeni. Možemo napraviti senzualne, zaobljene, izuzetno inspirativne automobile koji su vrlo aerodinamični i vrlo francuski. Uskoro ćete vidjeti."

Fransoa je spomenuo da će novi DS biti među prvima koji će usvojiti Stellantisov najnoviji paket baterija, što će mu dati više od 700 km dometa. Tu se vjerovatno radi o bateriji od 98 kWh koja je nedavno predstavljena u Peugeotu E-3008.

DS je službeno potvrdio da novi potpuno električni model dolazi 2024. godine, baziran na arhitekturi STLA Medium. Nedavne špijunske fotografije sugerišu da će električni auto, za koji se govori da će dobiti oznaku DS8, imati siluetu Coupe SUV-a. Nije jasno misli li Fransoa na ovaj model ili na neki drugi još veći premium model.

Skica koju je DS Automobiles objavio u aprilu 2023. prikazuje modernu interpretaciju kultnog letećeg Citroena DS iz filma "Fantomas Unleashed" iz 1965. godine. U početku se vjerovalo da je ilustracija stvorena isključivo za privremenu izložbu koja prikazuje kultne automobile iz filmova Luisa de Funesa. Međutim, nedavni komentari izvršnog direktora DS Automobilesa podstakli su nadu da bi skica mogla ponuditi uvid u novi model inspirisan Citroënom DS. "Auto Express" vjeruje da bi novi model mogao biti jedan od osam vozila za koja je obećano da će debitovati između 2024. i 2026., na novoj arhitekturi STLA Large. Moguće je da novi DS stigne tačno na vrijeme za 70. godišnjicu Citroena DS koja se obilježava iduće godine, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije