Novosti

Da li će Evropa najzad dobiti jeftin auto na struju?

Da li će Evropa najzad dobiti jeftin auto na struju?
Foto: Dacia-promo | Da li će Evropa najzad dobiti jeftin auto na struju?

Dacia, sa svojim pristupačnim modelima, veoma je važna za Renault u čijem je vlasništvu ovaj rumunski proizvođač već čitave dvije decenije.

Komšijski auto-brend već godinama bilježi postojan rast prodaje u Evropi, a Francuzi žele da zadrže taj trend i nakon neminovne elektrifikacije koja očekuje modele marke Dacia. Zbog toga se pogonska tranzicija rumunskih automobila odvija oprezno i bez žurbe.

U Renaultu su potvrdili da će Dacia modeli uskoro biti elektrifikovani, i to upravo uz pomoć tehnologije francuskih vlasnika.

"Dacia je koncipirana kao pristupačan brend koji pruža dosta za uloženi novac. To se postiže tako što automobili ove marke dobijaju tehnologiju Renaulta, ali sa malim zakašnjenjem", kaže predsjednik Renault Europe, Filip Buros.

"Tako će biti i sa elektrifikacijom. Dacia će preuzeti sva neophodna tehnološka rješenja od kompanije Renault, jer taj brend mora da uhvati priključak, bilo da je riječ o čisto električnom pogonu ili hibridnim opcijama", objašnjava on.

Drugi razlog zašto će Dacia morati da se okrene elektrifikaciji leži u potrebi da se smanje prosječne emisije izduvnih gasova vozila ovog proizvođača, što je uslovljeno novim, strožim regulativama EU.

Na pitanje kada bi to moglo da se dogodi, Buros je kazao da očekuje elektrifikovane modele marke Dacia na putevima za 2-3 godine.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije