Novosti

Da li su ovo slike prvog turskog automobila?

Da li su ovo slike prvog turskog automobila?
Foto: N.N. | Da li su ovo slike prvog turskog automobila?

​Turska je u iščekivanju promocije prvog autentičnog domaćeg automobila koju je za petak 27. decembra najavio predsjednik Redžep Taip Erdoan.

Agencija Anadolija javlja da javnost u Turskoj s nestrpljenjem očekuje sutrašnje predstavljanje prototipa prvog turskog automobila koji bi  na tržištu trebalo da se nađe 2022. godine. Desetine hiljada kupaca su već iskazale želju da kupe prvi domaći četvorotočkaš.

Zna se da će prvi model turskog automobila biti SUV na električni pogon, a do 2030. godine biće pokrenuta proizvodnja pet modela i to po tri različite verzije za svaki model.

Na društvenim mrežama su se pojavile prve fotografije automobila koje prilično odgovaraju slici SUV-a u mraku, s farovima i obrisima vozila, koju je objavila Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG).

Maštu je dodatno zagolicao ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank koji je na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima pozira pored dva automobila prekrivena ceradom. Faruk Özlü, Varankov prethodnik na mjestu ministra, ranije je najavio da će država uložiti tri milijarde dolara u stvaranje domaćeg automobila.

Još prije dvije godine turski predsednik Erdogan je objavio imena kompanija koje će učestvovati u stvaranju domaćeg automobila: Anadolu Group, BMC, Kıraca Holding, Turkcell Group i Zorlu Holding.

"Stvaranje domaćeg automobila će ojačati nacionalnu ekonomiju", rekao je Erdoan i dodao da će Turska izvoziti automobile u susjedne zemlje.

U Turskoj je već razvijena automobilska industrija, ali je riječ o "joint-venture" ili pogonima stranih proizvođača kao što su Fiat, Renault, Hyundai, Honda, Toyota…

Foto: Trend.az / TOGG

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije