Novosti

Dacia Duster slavi jubilej - dva miliona prodatih primjeraka

Dacia Duster slavi jubilej - dva miliona prodatih primjeraka
Foto: Dacia promo | Dacia Duster slavi jubilej - dva miliona prodatih primjeraka

Duster se pokazao kao ogroman uspjeh rumunskog brenda.

Dva miliona proizvedenih vozila je ogromno dostignuće za bilo koji moderni automobil. Još veće kada znamo da se govori o niskobudžetnom proizvođaču kakav je Dacia. No, Dusteru nije bilo potrebno mnogo vremena da ubilježi ovakav rezultat, jer taj model postoji svega dvanaest godina, i za sada je doživio dvije generacije.

Prva je stupila na scenu 2010. godine, a druga je došla 2017. godine. Aktuelna iteracija nedavno je prošla kroz restilizaciju, a iz Dacije smo već čuli najave da bi treća generacija trebalo da stigne 2024. godine.

Duster je od početka karijere pa do sada bio dostupan u više od 60 zemalja. Najviše primjeraka završilo je Francuskoj (454.000), Italiji (258.000), Njemačkoj (211.000), Turskoj (152.000). Upravo je u potonjoj državi najmlađa klijentela Dustera, jer tamo prosječan kupac ima 42 godine.

Dacia navodi da je većina kupaca Dustera smještena u ruralnim područjima, a kao najsnažniji adut ovog SUV-a, potrošači u Evropi najčešće su navodili pristupačnu cijenu. Možda je tako i bilo do nedavno, no i Duster je značajno poskupio u posljednje vrijeme.

Tokom prethodne godine, Duster je u Evropi ostvario 145.753 registracije, što je blagi rast od četiri odsto naspram 2020. godine. Na taj način, taj SUV je bio drugi najprodavaniji model rumunske marke na Starom kontinentu.

Ne bi trebalo smetnuti sa uma ni činjenicu da ovaj model ne ide do kupaca samo pod značkom Dacije. On je u određenim zemljama poput Rusije i Brazila dostupan kao Renault Duster. Tako je Renault Duster u prošloj godini imao oko 41.000 prodatih jedinica u Rusiji, kao i nekih 22.000 u Brazilu, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije