Novosti

Dacia Jogger dobio samo jednu zvjezdicu na EuroNCAP testu

Dacia Jogger dobio samo jednu zvjezdicu na EuroNCAP testu
Foto: Dacia | Dacia Jogger dobio samo jednu zvjezdicu na EuroNCAP testu

Dacia Jogger je još jedan savremeni automobil koji je dobio samo 1 zvjezdicu na Euro NCAP testovima. Da li to znači da ovaj automobil nije bezbijedan? Odgovor nije tako jednostavan.

Naime, rezultati EuroNCAP testa za nedavno predstavljeni Jogger na prvi pogled mogu biti zastrašujući. U eri kada se ocjena od 4 zvjezdice čini lošom, automobil namijenjen uglavnom porodicama osvojio je samo jednu.

Zaštita putnika procijenjena je na 70 odsto, zaštita djece na 69 odsto, a pešaka na 41 odsto, dok su bezbjednosni sistemi ocenjeni sa svega 39 odsto. Ovo je ujedno i najniži rezultat od svih automobila koje je EuroNCAP testirao u 2022.

 EuroNCAP nije testirao Dacia Jogger - automobil koji ocjenjuje - kao što se obično radi. Pasivna bezbjednost procjenjena je na osnovu modela Sandero Stepway i rezultata testa sudara. Jer Sandero i Jogger su tehnički povezani.

U međuvremenu, Dacia Sandero Stepway, koji je EuroNCAP testirao 2021. godine zajedno sa Loganom, dobio je 2 zvezdice.

Zaštita pješaka i aktivna bezbjednost, odnosno sistemi za sprečavanje nesreće, ocijenjeni su veoma nisko. I ovde je Jogger pao, ne zato što Dacia ne može da napravi bezbijedan automobil, već zbog… cijene.

Barem djelimično, jer ako automobil treba da bude jeftin, a to je ono što Dacia želi sa modelom Jogger, mora imati ograničenu osnovnu opremu.

Bezbjednosni sistemi su jedna od skupljih opcija. EuroNCAP, sa druge strane, ocenjuje broj sistema i njihov rad, dok ih Jogger ima malo. Upravo je zbog ove kategorije Jogger dobio jednu zv.ezdicu.

Da stvar bude gora, verzija Joggera sa sedam sjedišta stavljena je pod lupu EuroNCAP-a, što znači da je organizacija procijenila i bezbednost putnika koji sjede u trećem redu.

Tu, kao i u gotovo svakom automobilu ovog i sličnih segmenata, nema ISOFIX priključaka (obično se ugrađuju samo u kombije pune veličine i velika MPV vozila). Takođe nema signalizacije o nevezanim pojasevima.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije