Novosti

Dacia će sljedeće godine imati još snažniji nastup

Dacia će sljedeće godine imati još snažniji nastup
Foto: Dacia promo | Dacia će sljedeće godine imati još snažniji nastup

Rumunska marka nastavlja ofanzivu na nekoliko polja.

Automobilska bajka sa druge strane Karpata nastavlja da traje. Od propalog socijalističkog preduzeća do istinske zvijezde evropske automobilske industrije. Dacia je pokazala da i dalje postoji prostor za niskobudžetna vozila, a rezultati koje su ostvarili ove godine ukazuju da je njihov recept još jednom dao fantastične rezultate.

Sandero će se ove godine boriti za titulu najprodavanijeg modela u Evropi, i čak i ako se ne okiti tom titulom, sigurno je da će biti u samom vrhu po broju isporučenih jedinica. Naredne godine, Sandero bi mogao biti još ubjedljiviji, ukoliko se stabilizuje situacija sa nabavkom poluprovodnika i mikročipova.

Rumunski hečbek je ove godine, zaključno sa novembrom, samo u EU, ostvario gotovo 178.000 registracija, uz rast prodaje od 18 odsto. Zamah uspjehu Dacije sljedeće godine daće i električni mališan Spring. 

Baterijski krosover iz A segmenta postao je pravi hit od momenta kada je stigao na tržište. Rumuni ističu da imaju više od 40.000 narudžbina za ovaj četvorotočkaš, a da mjesečno prodaju oko 5.000 primjeraka. To potvrđuju i prodajni podaci za prethodni mjesec.

U novembru je Spring na teritoriji EU isporučen u skoro 6.000 jedinica, dok je od početka prodaje registrovano nešto manje od 19.500 vozila.

Sljedeće godine, Spring bi trebalo da dobije još jednu teretnu varijantu, što bi trebalo da dodatno osnaži potražnju za ovim električnim mališanom. Još jedan "plus" trebalo bi da predstavlja ulazak na britansko tržište.

Naravno, 2022. godine akcenat će biti na novitetu Joggeru od kog u Daciji imaju velika očekivanja. Rumuni su plasirali potpuno nesvakidašnji automobil koji snažno koketira sa SUV segmentom. Ostaje da se vidi da li je to dovoljno za uspjeh na evropskom tlu.

Tu je i "radnik" u familiji - Duster, koji je sa nedavnom restilizacijom uspio da održi odličan tempo prodaje na Starom kontinentu. Tako će po svemu sudeći biti i sljedeće godine, jer nema naznaka pada potražnje za ovaj priuštivi terenac. Ove godine, zaključno sa novembrom, Duster je u EU upisao nešto više od 129.000 registracija, što je ozbiljan prodajni rezultat, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije