Novosti

Dacia ponovo pokreće proizvodnju prve generacije modela Logan

Dacia ponovo pokreće proizvodnju prve generacije modela Logan
Foto: wikipedia.org | Dacia ponovo pokreće proizvodnju prve generacije modela Logan

Iako je iransko automobilsko tržište posljednjih godina veoma pogođeno sankcijama, tamošnji proizvođači dovijaju se na razne načine kako bi kupcima ponudili nova vozila iz domaćih fabrika.

Francuske auto-kompanije PSA i Renault godinama su igrale važnu ulogu u Iranu, zemlji koja broji preko 80 miliona stanovnika.

Ipak, Francuzi su se povukli sa ovog tržišta zbog sankcija koje su Iranu nametnule Sjedinjene Države, pa su njihovi lokalni poslovni partneri ostali bez logističke podrške za proizvodnju novih modela.

Iranci se, međutim, ne predaju i traže razne načine da nastave da izrađuju automobile koje su ranije proizvodili u saradnji sa kompanijama PSA i Renault.

Tako je prošle godine Iran Khodro Company (IKCO) pokrenula proizvodnju modela Peugeot 301 bez pomoći PSA, a sada je još jedan lokalni proizvođač automobila najavio da kreće istim putem.

Teheranska kompanija SAIPA, koja je drugi najveći proizvođač motornih vozila u zemlji, najavila je da će u svojim pogonima ponovo izrađivati prvu generaciju modela Dacia Logan, koji se u Iranu prodavao pod značkom Renaulta.

Ova odluka dolazi dvije godine nakon što je SAIPA obustavila proizvodnju iranskog Logana zbog pomenutih sankcija.

U tom proizvođaču navode da su uspeli da osvoje i lokalizuju proizvodnju preko 85% dijelova za "domaći" Logan.

Ovaj model se inače do 2018. proizvodio i prodavao pod ranim oznakama: Renault L90, Renault Tondar 90 i Renault Pars Tondar.

Čelnici kompanije SAIPA tvrde da će njihov Logan biti napravljen prema višim standardnima u poređenju sa prethodnim modelom koji su izrađivali zajedno sa Renaultom.

Čitava priča donekle podsjeća na situaciju u kojoj se našla kragujevačka "Zastava" nakon što su pečetkom devedesetih SR Jugoslaviji uvedene ekonomske sankcije.

Tada je naš proizvođač - što zbog sankcija, što zbog gubitka kooperanata iz bivših SFRJ republika, bio prinuđen da maksimalno lokalizuje proizvodnju modela koji su se tada sklapali u Kragujevcu.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije