Novosti

Pratite nas na Google news

Debitovala mala električna Honda "e"

Debitovala mala električna Honda "e"
Foto: honda promo | Debitovala mala električna Honda “e”
N.N.

Produkcijska verzija modela "e" gotovo je identična prototipu ovog vozila koji je predstavljen u martu.

Honda e imala je svjetsku premijeru na aktuelnom frankfurtskom auto-salonu, a kada se kasnije tokom godine pojavi u prodajnim salonima kupci će moći da biraju između dvije motorske opcije.

Osnovni model za pogon koristi elektromotor od 136 ks (100 kW), dok je snažnija varijanata opremljena električnim agregatom od 154 ks (113 kW). Honda se pohvalila da jači model ubrzava od 0 do 100 km/h za oko 8 sekundi.

Baterije su kapaciteta 35,5 kWh, a japanski proizvođač tvrdi da spadaju među najkompaktnije u klasi. Honda e će prema fabričkim podacima sa jednim punjenjem baterija moći da pređe do 220 km, pa je, kako kažu u toj kompaniji, automobil “savršen za svakodnevnu vožnju u urbanim sredinama”.

Zahvaljujući mogućnosti brzog punjenja, dopuna do 80% kapaciteta baterija obavlja se uza svega 30-ak minuta.

Honda e ima pogon na zadnje točkove, male kamere umjesto ogledala u spoljnim retrovizorima, kao i kvake koje se uvlače u vrata.

Enterijer je takođe nepromijenjen u odnosu na onaj koji smo videli u prototipu, a koji karakteriše potpuno digitalizovana komandna tabla koja se prostire čitavom širinom kokpita. Sastoji se od dva 12,3-inčna ekrana osetljiva na dodir.

Honda je saopštila da je već otvorila knjigu narudžbina za prioritetne kupce na odabranim tržištima, kao što su Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Norveška, ali cijena automobila još nije objavljena.

(B92)

Najčitanije