Novosti

Detekcija opasnih uslova uskoro na banjalučkim saobraćajnicama

Detekcija opasnih uslova uskoro na banjalučkim saobraćajnicama
Foto: N.N. | Detekcija opasnih uslova uskoro na banjalučkim saobraćajnicama

Jedan od projekata koji bi, u sklopu programa "Banjaluka - pametni grad", trebalo da bude realizovan na području grada do kraja godine jeste i "Detekcija opasnih uslova na saobraćajnicama".

Nosilac ovog projekta je kompanija "Telegroup" iz Banjaluke, dok je partner Gradska razvojna agencija (CIDEA).

"Projektom treba da se doprinese razvoju novih sistema za bolji uvid u kvalitet održavanja saobraćajnica te da se kroz bolje upravljanje i nadzor u realnom vremenu smanji broj saobraćajnih nezgoda i ozljeda uzrokovanih snijegom i ledom", kazali su za "Nezavisne" u CIDEA.

Prema njihovim riječima, ova metoda podrazumijeva otkrivanje različitih površinskih stanja na osnovu mjerenja nekoliko komponenti.

"Ovim projektom se daje mogućnost za reagovanje u realnom vremenu i sprečavanje nezgoda i štete", naveli su u CIDEA.

Iz kompanije "Telegroup" su kazali da će njihov ITS sistem preko senzora koji prikupljaju podatke s ključnih saobraćajnica u gradu moći da detektuje snijeg i led na kolovozu i trotoarima u najranijoj fazi i automatski će alarmirati komunalne ekipe za održavanje puteva.

"U realnom vremenu se može dobiti informacija o potencijalnim opasnostima te blagovremeno reagovati i smanjiti rizik po bezbjednost i zdravlje učesnika u saobraćaju, pri tome svodeći na minimum lažno alarmiranje nadležnih službi", naveli su iz "Telegroupa".

Dodali su da su ključne tačke projekta mjerenje i obrada podataka prikupljenih od senzora leda i snijega raspoređenih na više lokacija same pilot zone u kojoj će se projekat implementirati.

"Prikupljeni podaci će dalje obrađivati informacije o temperaturi vazduha, temperaturi ceste i kolnika, pritisku vazduha, vlažnosti vazduha i prisutnosti vode na površinama ceste i kolnika. Osnovni cilj je da ovaj sistem spriječi mnoge saobraćajne nesreće uzrokovane ledom i snijegom na cesti, obezbijedi mnogo efikasniji protok saobraćaja i omogući bolju iskorištenost resursa putnih službi kao što su potrošnja soli, gorivo za potrošnju mašina za održavanje i drugo", pojasnili su iz ove kompanije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.000 KM, a finansiran je od strane UNDP BiH, grada Banjaluka i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

"Projekat će biti implementiran na pilot području Lazarevo 1 i Lazarevo 2. On će uticati na sve građane koji prolaze tim područjem vozilima, javnim prevozom i uz povezane trotoare pješačenjem. Ove ceste su među najfrekventnijim, tako da će obuhvatiti sve stanovnike naselja koje se pilotira, ali i građana uopšte. Potrebno je naglasiti da, u tehničkom smislu, ne postoji prepreka da se sistem proširi u ostalim gradskim zonama", zaključili su iz "Telegroupa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije