Novosti

Dieselgate: Spiegel optužio Porsche za prevaru

Dieselgate: Spiegel optužio Porsche za prevaru
Dieselgate: Spiegel optužio Porsche za prevaru

Novi problemi za Volkswagen koncern i njegovu prestižnu marku. Porscheov popularni terenac Cayenne u dizelskom izdanju ima daleko višu emisiju štetnih gasova, piše njemački Der Spiegel pozivajući se na nezavisne rezultate koje je proveo TUV Nord.

Cayenne V6 TDI je testiran u uslovima normalne vožnje, a rezultati su iznad najviših dopuštenih vrijednosti emisije štetnih gasova.

"Sa ovim vrijednostima model ne bi nikada dobio dopuštenje od ovlaštenih institucija", rekla je Helge Šmidt iz njemačkog instituta TUV Nord. Još precizniji je bio Martin Fur, profesor prava i stručnjak u području ekološkog prava, koji je rekao kako "Porsche koristi uređaj koji je ilegalan prema zakonskoj regulativi EU".

U Volkswagenu izgleda nastavljaju sa starom praksom. Naime, po tome ispada da VW i dalje vara, ali sada puno sofisticiranije. Softver u Porscheu prepoznaje da li je automobil na cesti ili na valjcima, piše Spiegel pozivajući se na višemjesečna testiranja. Uređaj za kontrolu emisije štetnih gasova sada radi puno pametnije u odnosu na onaj iz 2015. godine. Tako više ne prati ugao zakretanja volana, već prati uspon i sile ubrzanja, što u prevodu znači da startom motora ulazi u “čisti“ modalitet rada i zadržava ga sve dok automobil ne uđe u zavoj ili savlada uspon. Epilog je da će u 99 odsto slučajeva, odnosno sve dok nije u fazi testiranja, emitovati 68 odsto više NOx čestica od dozvoljenog, kažu rezultati ispitivanja u TUV Nord.

 Iz Porschea su se na ove rezultate oglasali kratkim službenim saopštenjem, koje glasi "Za nas ovi rezultati nisu razumljivi", a pritom skreću pažnju kako emisije zavise o nizu faktora kao što su opterećenje motora, brzina i temperatura. Pokažu li se ove optužbe istinite na meti bi mogao biti trenutni šef VW koncerna Matias Miler, koji je bio šef Porschea do kraja 2015. godine.

O ovim rezultatima raspisali su se brojni svjetski mediji, a vijest je prenio i Reuters podsjećajući kako je Volkswagen do sada Dieselgate stajao preko 25 milijardi dolara samo u Americi gdje je primoran otkupiti oko pola miliona vozila s prekomjernom emisijom štetnih gasova.

Osim Porschea pod istragom je i Audi. Sa obzirom na opseg istražnih radnji i broj optužbi već se uvriježio pojam za nastavak afere pod imenom Dieselgate 2.0.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije