Novosti

Đokić: Srpska prva definisala pitanje upotrebe električnih vozila

Đokić: Srpska prva definisala pitanje upotrebe električnih vozila
Foto: Pixabay | Đokić: Srpska prva definisala pitanje upotrebe električnih vozila

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Srpska donošenjem Zakona o električnoj energiji prva u BiH definisala pitanje upotrebe električnih vozila, sa ciljem smanjenja emisije štetnih gasova.

"Budućnost ovog prostora je upotreba električnih vozila. Važno je da promovišemo ovu aktivnost", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa uvoznicima hibridnih električnih vozila, proizvođačima dijelova za ova vozila i predstavnicima Privredne komore Srpske.

Prema njegovim riječima, sve ima za cilj da Srpska doprinese procesu dekarbonizacije, odnosno smanjenja emisije štetnih gasova.

"EU je kroz dokument `bijela knjiga` među 10 prioriteta stavila upotrebu električnih vozila, odnosno razvijanje svijesti o prednostima upotrebe ovih vozila. Srpska je u ovom pogledu načinila važan korak, prvi u BiH smo donijeli Zakon o električnoj energiji koji je u dva člana definisao pitanje upotrebe električnih vozila", rekao je Đokić.

On je naveo da je na današnjem sastanku zaključeno da se rješavanjem ovog pitanja trebaju baviti brojne institucije i organi u Srpskoj, a ne samo jedno ministarstvo kao što je u ovom trenutku Ministarstvo energetike i rudarstva.

Đokić je rekao da će zajedno sa drugim organima dogovarati zajedničke aktivnosti, te da će to biti novi pristup od izrade prostorno-planskih dokumenata Srpske do izrade projektne dokumentacije prilikom građenja objekata koji treba da predvide i mogućnost ugradnje opreme za punjenje električnih vozila.

On smatra da je pandemija virusa korona opomena da treba više voditi računa o zaštiti životne okoline, a jedan od načina je proces dekarbonizacije.

"Mi smo tek na početku ovog važnog posla, ali sam uvjeren da ćemo na bazi iskustava drugih država, prije svega evropskih, biti u prilici da kroz dodatno zakonsko regulisanje ove blasti izbjegnemo probleme koje su oni imali i da kod nekih tehničkih pitanja nađemo bolja rješenja. To znači da ćemo sve više prelaziti na korištenje energije iz obnovljivih izvora, a aktivnosti koje sprovodi Vlada Srpske ide u tom pravcu", naveo je on.

Đokić je rekao da još nije uređeno pitanje infrastrukture za punjenje električnih automobila i smatra da se neće ubrzano prelaziti na korišćenje električnih automobila ukoliko se ne obezbijede subvencije.

Direktor Privredne komore Srpske Pero Ćorić rekao je da je na sastanku konstatovano da je Ministarstvo energetike i rudarstva kroz Zakon o energetici definisalo upotrebu električnih automobila, te da će se na osnovu toga podzakonskim aktima donositi rješenja koja će podstaći dalju aktivnost.

On smatra da je ovo samo prvi korak koji će omogućiti da se primjena električnih automobila u Srpskoj unaprijedi i stvore određeni preduslovi za to.

Ćorić je rekao da je Hrvatska za ovu godinu izdvojila šest milina KM za podsticaje fizičkim licima, šest miliona KM za podsticaj privrednim subjektima te tri miliona KM za podsticaj infrastrukturi, prije svega kapaciteta za punjenje automobila električnom energijom.

Mirko Ćosić iz kompanije "Verano motors" rekao je da su na današnjem sastanku došli do konstruktivnih ideja koje bi trebali realizovati čime se pokazuje da Srpska i BiH prate evropske trendove kada je riječ o uvođenju novih tehnologija.

On je naveo da su ključni - infrastruktura koja zaostaje, te subvencije pri uvozu, registraciji i korištenju električnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije