Novosti

Drastično opala potražnja za crvenim automobilima

Drastično opala potražnja za crvenim automobilima
Foto: Pixabay | Drastično opala potražnja za crvenim automobilima

Kupci se i dalje pri kupovini odlučuju za akromatske boje.

Prema podacima udruženja proizvođača vozila i trgovaca (SMMT), najpopularnija boja kod kupaca novih automobila u Velikoj Britaniji je i dalje siva s 397.197 prodanih automobila i udjelom od 24.3%, a odmah zatim slijede crna i bijela boja.

Sivu boju najčešće su birali kupci benzinaca i dizelaša, dok je bijela boja najtraženija kod kupaca električnih vozila, a crna kod plug-in hibrida.

 Udruženje naglašava kako je ovo bila rekordna godina po prodaji elektrifikovanih automobila s tržišnim udjelom od čak 10%.

Nadalje, bijela boja je najtraženija kod malih automobila, dok crnu očekivano biraju kupci luksuznih limuzina.

Od 106 dostupnih nijansi kupci su najmanje birali bordo boju, dok je crvena boja zabilježila drastičan pad popularnosti i najlošiji rezultat još od 1997. godine. Prodano ih je 147.222 primjerka. Zanimljivo, iako nije prodano puno žutih automobila (6.816) ipak se vidi rast udjela od čak 50%.

Gledano po modelima, najprodavaniji crveni auto je Opel Corsa, žuti Peugeot 208, zeleni Mini, a plavi Ford Fiesta. Mercedesova A klasa je u Britaniji izuzetno popularna, a kupci najčešće biraju bijelu i crnu boju. Kupci Golfa igraju na sigurno, pa je njihov izbor siva boja.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije