Novosti

EP donio odluku o internetu važnu za automobile

EP donio odluku o internetu važnu za automobile
Foto: Ilustracija | EP donio odluku o internetu važnu za automobile

Poslnici Evropskog parlamenta prihvatili su prijedlog Komisije da standard za povezivanje automobila putem Interneta bude tehnologija wi-fi, čime je otklonjen prijedlog kompanija poput BMW-a i Deutsche Telekoma da se izabere standard baziran na mrežama 5G.

Umrežavanje automobila moglo bi proizvođačima automobila, telekomunikacionim kompanijama i proizvođačima opreme donijeti milijarde evra prihoda, procjenjuju analitičari.

Stoga je odabir standarda u Evropskoj uniji potaknuo žestoko lobiranje, u kojem su se na na strani zagovornika tehnologije wi-fi našle kompanije poput Renaulta, Toyote, NXPa, Autotalksa i Kapsch TrafficComa.

Na suprotnoj strani su zagovornici tehnologije bazirane na novoj generaciji mobilnih mreža 5G, poput Daimlera, Forda, grupe PSA, Deutsche Telekoma, Ericssona, Huaweija, Intela, Qualcomma i Samsunga.

Tehnologija wi-fi, u prvom redu povezuje automobile dok tehnologija bazirana na mrežama 5G povezuje automobile i uređaje u okruženju, uz široku lepezu mogućnosti primjene, od zabave, preko podataka o saobraćaju do opšte navigacije.

Komisija je predložila wi-fi uz obrazloženje da je dostupan i da će za razliku od 5G mreže poboljšati bezbjednost na putevima.

Kritičari upozoravaju da je zahtjev da nova tehnologija omogućava modifikacije kako bi se osigurala kompatibilnost sa starijom tehnologijom nerealan i da koči inovacije.

"Aktuelni prijedlog Komisije ne garantuje ravnopravnost postojećih tehnologija ... jer nameće diskriminatornu interoperabilnost i kompatibilnost s novijim tehnologijama", upozoravaju iz lobističke grupe 5GAA.

Kritike su stigle i iz telekomunikacionog sektora u kojem su se nadali usvajanju standarda baziranog na tehnologiji 5G budući da su uložili puno u uspostavljanje novih mreža.

"Evropa ne može da propiše samo jednu tehnologiju za umreženu vožnju. Zemlje EU mogu to ispraviti tako da u igru vrate 4G i 5G - na kocki je globalna konkurentnost i bezbjednost", izjavila je glavni direktor lobističke grupe ETNO Lisa Fir.

Nakon Evropskog parlamenta o prijedlogu Komisije mora glasati i Savjet Evrope - još se ne zna kada.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije