Novosti

EU odgodila odluku o zabrani SUS motora nakon 2035.

EU odgodila odluku o zabrani SUS motora nakon 2035.
Foto: Pixabay/Ilustracija | EU odgodila odluku o zabrani SUS motora nakon 2035.

Pregovarači Savjeta EU, koje zastupa države članice i Evropskog parlamenta postigli su krajem oktobra prošle godine načelni dogovor o uredbi koja predviđa obaveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035. godine, što znači da se od tada više ne bi mogli prodavati novi automobili na benzin i dizel.

Države članice danas su odlučile odgoditi konačnu odluku o uvođenju zabrane prodaje novih vozila s motorima sa unutarašnjim sagorijevanjem nakon 2035. godine, objavilo je švedsko predsjedništvo. 

Konačnu odluku trebali su donijeti ministri za okolinu koji se sastaju sljedeće sedmice, 7. marta, a sada su zamjenici šefova stalnih predstavništava država članica (Coreper I) odlučili odgoditi to za neki kasniji sastanak Savjeta, objavio je portparol švedskog predsjedavanja Savjetom EU Daniel Holmberg, ne navodeći razloge za odgađanje.

Pregovarači Savjeta EU, koje zastupa države članice i Evropskog parlamenta postigli su krajem oktobra prošle godine načelni dogovor o uredbi koja predviđa obaveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035. godine, što znači da se od tada više ne bi mogli prodavati novi automobili na benzin i dizel, prenosi Večernji.hr.

Nakon toga, dogovor je sa svoje strane potvrdio Evropski parlament na plenarnoj sjednici 14. februara i preostala je još konačna odluka Savjeta da bi uredba stupila na snagu.  

Međutim, u posljednje vrijeme počeli su se čuti kritični glasovi naročito u Njemačkoj i Italiji, dvije članice s vrlo jakim automobilskim industrijama, da je postavljeni rok preambiciozan i preuranjen.

Uz Italiju i Njemačku, rezerve prema ovoj uredbi imaju i Poljska i Bugarska. Ako bi Njemačka bila suzdržana, a Italija protiv, u Savjetu ne bilo dovoljno glasova za kvaliaficiranu većinu. 

Odluka u Savjetu može se donijeti ako za nju glasa najmanje 15 od 27 država članica, koje imaju najmanje 65 odsto stanovništva EU.  

Ni u Evropskom parlamentu nije bilo uvjerljive većine. 

Za odluku je glasalo 340 poslanika, 279 bilo je protiv, a 21 zastupnik bio je suzdržan. 

Uredbu su podržali poslanici socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Nakon glasanja u Evropskom parlamentu, saopštnjem se oglasio HDZ-ov zastupnik Karlo Ressler koji je rekao da je klub HDZ-a u Evropskom parlamentu glasao je protiv odluke o zabrani motora s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035.

"Takva neodgovorna odluka neće pomoći zaštiti okolinu, a dovesće do gubitka hiljada radnih mjesta za evropske industrije. Još gore, izvjesno je da će inzistiranje na prelasku isključivo na električne automobile uzrokovati i znatno poskupljenje novih vozila", rekao je Ressler.

Rješenje za smanjenje emisija CO2 ne može biti zabrana pristupačnih motora već pronalazak novih tehnologija i inovacija koje ne ugrožavaju industriju i potrošače, kao što su na primjer alternativna goriva, dodao je Ressler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije