Novosti

EV platforme preuzimaju dominat kod Mercedesa

EV platforme preuzimaju dominat kod Mercedesa
Foto: Unsplash/Marcel Strauß | EV platforme preuzimaju dominat kod Mercedesa

Kristof Starsinski, potpredsjednik Mercedesa za razvoj električnih vozila, potvrdio je da će naredna generacija A klase i B klase biti dostupna i sa SUS motorima i u EV izdanju. Pritom će MMA platforma, koja je trenutno baza niza četvorotočkaša sa značkom trokrake zvijezde, promijeniti ulogu i formu i svrstati se među temelje za električne automobile.

Tako će Mercedes krenuti u suprotnom pravcu od većine konkurencije koja koristi SUS platforme i za EV modele. Ovdje će se EV baze upotrebljavati za stvaranje tradicionalnih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Ova nova platforma trebalo bi da se pojavi 2024. godine, kada će debitovati zajedno sa idućom generacijom A klase.

Jedan od razloga zašto Mercedes neće u potpunosti ukinuti termičke motore u narednim godinama jeste cijena. Njemačka marka shvata da će električni modeli ostati poprilično skupi i van domašaja velikog broja ljudi u predstojećem periodu. Stoga će kompaktni automobili i dalje imati pravo na SUS motore, prije svega kako bi zadržali nižu cijenu koja je Mercedesu vrlo bitna u kompaktnom segmentu.

Nadolazeći model imaće mnogo toga da nauče od koncepta EQXX Vision. Njemačka marka će lekcije koje je pokupila stvarajući ovaj nesvakidašnji automobil primijeniti na budućim četvorotočkašima. Tu se prije svega misli na hlađenje baterije kao i aerodinamiku, sve zarad impresivnijih performansi i ozbiljnijeg dometa.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije