Novosti

Ekipa "Nezavisnih" provozala prvi registrovani auto na struju u RS

Ekipa "Nezavisnih" provozala prvi registrovani auto na struju u RS
Foto: V.Tripić | Ekipa "Nezavisnih" provozala prvi registrovani auto na struju u RS

BANJALUKA - Jak obrtni momenat, dobar start, nečujan rad motora, stabilnost na cesti i u krivinama, signalno upozorenje za pješake, izuzetna ekonomičnost i ušteda, karakteristike su koje ima električno vozilo Renault Twizy, koje je ekipa "Nezavisnih" imala priliku da isproba na putevima u Banjaluci.

Renault Twizy je prvo električno vozilo koje je registrovano u RS, a registrovao ga je Daniel Kresojević iz Banjaluke, koji kaže da vozilo predstavlja pravu atrakciju.

"Ono je pojava u gradu, ljudi ga pregledaju, zapitkuju, interesuje ih sve o vozilu, slikaju se pored njega i slično", kaže Kresojević.

Na prvi pogled vozilo izgleda maleno i sa nedovoljno prostora, međutim, ulaskom u vozilo uvjerili smo se u suprotno.

Naime, vozilo ima jedno sjedište i sasvim je komforno, te izuzetno praktično za gradsku vožnju, posebno za firme koje se bave prevozom robe po gradu, jer posjeduje gepek zapremine 180 litara i nosivosti od 75 kilograma.

Vozilo ima vazdušni jastuk, automatik je i jednostavno je za vožnju. Da bi se upravljalo ovim vozilom, potrebna je vozačka dozvola B kategorije. 

Dobro je rješenje za gradski život, te ga ne preporučujemo za duža putovanja jer nije za to predviđno. Puni se pomoću kućne utičnice za samo tri i po sata. 

Savršena je kombinacija skutera i kamioneta, vrata se otvaraju vertikalno, te je s njim lako pronaći mjesto za parking, nema emisija štetnih gasova, bez buke je, električan, te ostavlja atraktivan utisak na vozače.   

Kresojević kaže da je baterija deklarisana da sa jednim punjenjem pređe 100 kilometara, a jedno punjenje potroši struje u iznosu od 0,50 KM do jednu KM.

"Puni se na običnu utičnicu na 220 volti, može se reći da je kućno punjenje, a uz njega se dobije i kabl od tri metra. Nema mogućnost punjenja na stanicama za punjenje električnih automobila koje su instalirane u Banjaluci", rekao je Kresojević. 

Ovo vozilo je snage 11 konjskih snaga (električnih), ima oko 8,5 kilovata, te jak obrtni momenat jer je u pitanju struja.

"U saobraćaju učestvuje sasvim normalno, ne pravi kolone, čak startuje bolje nego ostala motorna vozila", tvrdi Kresojević. 

On je rekao da električna vozila svakako predstavljaju budućnost što sa ekološke, što ekonomske strane. 

"Ako neko ima firmu i treba mu vozilo za vožnju po gradu, ovo je više nego isplativo. Recimo, da dignete kredit za ovo vozilo, ratu može otplaćivati ono što biste u slučaju posjedovanja motornog vozila davali za gorivo, tako da, upoređujući s troškovima motornog, ovo električno vozilo na kraju biste dobili besplatno", pojašnjava.

Smatra da se ovo vozilo zasad isplati za komercijalne svrhe, za neko preduzeće.

"U Francuskoj se ovo vozilo registruje kao automobil, dok je to kod nas četvorocikl. Vozilo je tvrdo u vožnji jer mu je uzak trag točkova, ali je zato jako stabilno. Leži odlično na cesti i u krivinama. Pri skretanju kod njega se lijevo i desno zakreću i prednji i zadnji točkovi, što ga čini stabilnim na cesti. Na kraš testu je imao zapažene rezultate, tokom sudara je zadivljujuće prošao, a radi se o tako malom vozilu", kaže Kresojević.

On kaže da ovo vozilo dostiže brzinu od 80 kilometra na čas.

"Vozači ga na zapadu voze i zimi, međutim to još nisam iskusio, vozilo je uglavnom za vožnju na suvom vremenu", kaže Kresojević. 

Kada je u pitanju baterija, njen vijek je, kaže Kresojević, 1.500 punjenja, što je preračunato u kilometre 150.000 kilometara, dok motor ima beskonačan vijek sa kojim se može preći i više od milion kilometara.

S obzirom na to da kod nas nema servisera baterija za električna vozila, on je rekao da planira otvoriti servis u Banjaluci za reparaciju baterija za električna vozila koja se voze u BiH, ali i u inostranstvu. 

Za ovo vozilo koje je proizvedeno 2017. godine i koje je imalo 140 pređenih kilometara ovaj Banjalučanin je izdvojio nešto više od 15.000 KM, te poručuje da, ukoliko neko kupuje ovo vozilo kako bi ga vozio duži period, ono mu se i isplati i dodaje da njegova registracija na godinu dana košta 140-150 KM.

Napomenuo je da u RS, odnosno BiH ne postoje stimulacije ili podsticaji za kupovinu električnih vozila, ali da bi to podstaklo njene građane da ih kupuju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije