Novosti

Električna auta traže signal Savjeta ministara

Električna auta traže signal Savjeta ministara
Foto: Nn | Električna auta traže signal Savjeta ministara

​SARAJEVO - Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carina pri uvozu električnih i novih vozila kroz nekoliko dana naći će se u Savjetu ministara BiH.

Odluka je privremenog karaktera i ako bude usvojena, na snazi bi bila do 31. decembra ove godine.

Potvrdili su to u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, iz kojeg su poručili kako je cilj odluke stvaranje boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

"Proces je priveden kraju i Ministarstvo je odlučilo da ovu odluku uputi u proceduru Savjetu ministara BiH. Odluka je u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi, privremenog je karaktera i može se produžavati ukoliko se pokažu dobri efekti", kazao je juče Mirko Šarović, resorni ministar, nakon sastanka s predstavnicima komorskog sistema u BiH.

Kaže kako je BiH na začelju zemalja u regionu i cijeloj Evropi kada je riječ o upotrebi automobila na električni i hibridni pogon te da je ovo prva konkretna akcija na promociji elektromobilnosti koja bi trebalo da donese značajne pomake kada je riječ o ekologiji, ali i da doprinese razvoju infrastrukture i otvaranju novih radnih mjesta.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, koja je bila jedan od inicijatora prijedloga, izrazio je nadu da će ovakva odluka dugoročno doprinijeti daljem razvoju privrede u zemlji te da će BiH biti  centar modernih tehnologija, a ne evropsko smetljište.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je kako će osim ekološlog i bezbjednosnog aspekta, odluka imati i pozitivne ekonomske efekte.

"Ovo bi mogao biti put da jednog dana dođemo u situaciju da neka svjetska kompanija preseli dio proizvodnje u BiH, a siguran sam da će Savjet ministara imati razumijevanje, jer će prihodi na nove automobile kroz PDV biti mnogo veći nego što će biti gubitak uvoza polovnih automobila koji su niske vrijednosti, tako da taj najveći problem za donošenje takve odluke praktično ne postoji", kazao je Vasić. 

S njim se složio i Lazo Šinik iz Privredne komore RS, koji je kazao kako se izvorni prihodi neće dovesti u težak položaj, jer će refleksije biti takve da će se na ovaj način obezbijediti daleko više sredstava u budžetu.

Zadovoljni su i u Udruženju ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH. Haris Muratović, predsjednik Udruženja, rekao je kako je inicirana konkretna odluka i stimulativna mjera za električne i ostale eko-automobile, što govori da i BiH na neki način želi da prati trendove u regiji, ali i na globalnom nivou.

"Više od tri miliona električnih automobila je registrovano širom svijeta, dok je u BiH, nažalost, njih svega 20", kazao je on i dodao kako je u razvoju i infrastruktura koja treba da prati ovu sve veću industriju.

Objelodanio je kako će svjetski proizvođači u narednoj godini lansirati novih 50 modela električnih automobila s pristupačnim cijenama koje će se kretati od 45.000 do 60.000 maraka.

Sastanku su prisustvovali i članovi Udruženja "Eko-akcija", koji su odluku ocijenili kao pozitivan korak u smislu smanjenja zagađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije