Novosti

"Električni automobili nisu budućnost, već sadašnjost"

"Električni automobili nisu budućnost, već sadašnjost"
Foto: Pixabay | "Električni automobili nisu budućnost, već sadašnjost"
N.N.

Električni automobili su do sada ispunili očekivanja da će jednom zamijeniti automobile koji koriste fosilna goriva, ocijenio je za Tanjug Primož Lemež iz Emobilitija i dodao da razvoj elektromobila ide tako brzo da ove dvije vrste automobila uskoro neće biti uporedive.

"Elektromobili ne samo da su ispunili moja očekivanja nego su me i prijatno iznenadili tako da ih možemo zvati ne automobilima budućnosti nego automobilima sadašnjosti", istakao je on.

Primož je na  konferenciji o elektromobilima i baterijama u Beogradu ukazao da proizvodnja baterija postaje jedan od najvećih biznisa u svetu i naglasio da su kod baterija, osim zarade veoma važne dve stvari a to su njihova bezbednostkao i uticaj na životnu sredinu.

"Budući da vazduh u Beogradu baš i nije čist, električni automobili tu mogu značajno pomoći", rekao je on.

Za Tanjug je naveo da u Srbiji još nema mnogo električnih automobila i da većinu (elektrifikovanih) čine hibridni, pošto su Toyotini automobili jedni od glavnih u Srbiji a Toyota je poznata kao proizvođač hibrida.

"Smatram da će i u Srbiji vrlo brzo porasti broj čistih električnih automobila. Oni se inače najbrže prihvataju i najbolje u Norveškoj, gdje je čine više od 90 odsto svih automobila koji se prodaju, a prodaju se dosta i u Holandiji, zatim nekim delovima SAD kao što su Kalifornija, Majami, Njujork", rekao je Lemež.

Kada je riječ o primjedbama da baterije električnih automobila traju kratko ocijenio je da one ne stoje, jer kako je rekao sama garancija traje osam godina a automobil sa novim baterijama može preći oko pola miliona do 600.000 km.

Prema njegovoj ocjeni za očekivati je da sljedeće generacije baterija budu samo bolje, a kada je riječ o cijenama ovih i automobila koji koriste fosilna goriva, da će se one približavati i da će sadašnja razlika u cijeni biti sve manja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije