Novosti

Elektrifikacija ne ide po planu: VW se vraća razvoju benzinaca i dizelaša

Elektrifikacija ne ide po planu: VW se vraća razvoju benzinaca i dizelaša
Foto: Volkswagen | Elektrifikacija ne ide po planu: VW se vraća razvoju benzinaca i dizelaša

Volkswagen će na razvoj klasičnih motora potrošiti preko 60 milijardi evra. Promjena je to u poslovnim planovima njemačkog auto giganta nakon što elektrifikacija, najblaže rečeno, nije išla planiranim intenzitetom.

VW je 2023. godine rezervisao 180 milijardi evra za razvoj nove generacije električnih modela računajući kako će udio električnih automobila na tržištu novih vozila u Evropi do kraja decenije doseći 80 odsto.

Sada su uvidjeli da elektrifikacija ide kudikamo sporije. Stoga će trećinu planiranih sredstava preusmjeriti na razvoj nove generacije motora s unutrašnjim sagorijevanjem (SUS).

Potvrdio je to i Arno Antlic, glavni finansijski direktor i glavni operativni direktor Volkswagen grupe. Kompanija namjerava da potroši oko 60 milijardi evra kako bi "svoje automobile sa SUS motorima održala konkurentnima."

Antlic je naveo da da je "budućnost električna, ali da prošlost nije gotova. Treća je i ostaće trećina."

To je oštro odstupanje od prethodnog plana najavljenog krajem 2022. da se od 2033. u Evropi proizvode i prodaju samo električni automobili.

Prošle je godine šef Volkswagena Tomas Šefer govorio o SUS motoru kao o "staroj tehnologiji" vidjevši elektrifikaciju daleko perspektivnijom od tzv. sintetičkih goriva. Izgleda da će Volkswagen sada ipak nastaviti ulagati milijarde u razvoj i usavršavanje postojeće tehnologije jer to kupci očigledno i dalje traže.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije