Novosti

Estrema - najjači električni auto na svijetu

Estrema - najjači električni auto na svijetu
Foto: Automobili Estrema | Estrema - najjači električni auto na svijetu
N.N.

S više od 2000 KS automobil Estrema preuzima titulu najjačeg italijanskog automobila, ali i najjačeg automobila na tržištu.

Bolid je predstavljen u torinskom automobilskom muzeju, čime je od Rimčevog brata, Pininfarine Battiste, preuzeo titulu najjačeg italijanskog automobila svih vremena. Proizvodiće ga Automobili Estrema, a zove se Fulminea.

Pokreće je električni pogon snage čak 2040 KS napajanja baterija, koje su zasad poslovna tajna. Spominje se tehnologija čvrstih baterija, a koje bi, zahvaljujući većoj gustoći pohrane energije, ponudile doseg od čak 520 km. Kažemo čak, jer cijeli automobil s četiri elektromotora teži tek tonu i po, što je na razini klasičnih sportaka.

Šef kompanije Gianfranco Pizzuto potvrdio je da će, zahvaljujući partneru ABEE (Avesta Battery Energy Engineering) Group, moći ponuditi tehnologiju čvrstih baterija među prvima u autoindustriji, a proizvodiće ih IMECAR Elektronik.

Radi se o dvije vrste baterija pohranjenih u kućište od ugljikovih vlakana, a biće pohranjeni na pozicije u podu kako bi osigurali optimalan raspored masa. Baterije teže ukupno 300 kg, a nude kapacitet od odličnih 100 kWh. S 10 na 80% kapaciteta puniće se za 15 minuta.

A sad performanse. 100 km/h Fulminea ima za 2 sekunde, a maksimalnu brzinu postiže u manje od 10 sekundi. Govorimo o 320 km/h. Proizvešće se 61 primjerak, a početna cijena je 2 miliona evra. Prve isporuke kreću u drugoj polovini 2023. godine.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije