Novosti

Euro 7 definitivno "ubio" Fabiju karavan

Euro 7 definitivno "ubio" Fabiju karavan
Foto: Pexels/Ilustracija | Euro 7 definitivno "ubio" Fabiju karavan

Izvršni direktor Škode, Klaus Celmer, upozorio je u aprilu da bi propisi o emisiji Euro 7 značili ozbiljno povećanje troškova za Fabiju.

Škoda je objavila da neće zamijeniti svoj mali karavan Fabia Combi novom generacijom, kako je prvobitno planirano, pozivajući se na predstojeće propise o emisiji izduvnih gasova Euro 7.

Karavan zasnovan na novom modelu Fabia trebalo je da bude predstavljen ove godine, ali se to nije dogodilo.

"Ispunjavanje zahtevnih ciljeva emisije izduvnih gasova sa predstojećim normama Euro 7 povezano je sa veoma visokim troškovima", rekao je portparol Škode za Automotive News Europe.

Dakle, nove Fabije karavan neće biti.

Podsjećamo, Škoda je u novembru prošle godine prestala da proizvodi Combi verziju zasnovanu na staroj Fabiji i tako je sa evropskog tržišta nestao i posljednji mali karavan.

Podsjetimo, neke od ranijih gradskih karavana bili su zasnovani na modelima Peugeot 207, Renault Clio i Seat Ibiza. Početkom godine Škoda je prodala zalihe proizvedenih Fabia Combija, i time je život ovog karavanskog modela završen.

Generalni direktor Škode, Klaus Celmer, upozorio je u aprilu da bi propisi o emisiji Euro 7 značili ozbiljno povećanje troškova za Fabiju.

"Ako sadašnji nacrt propisa do 2025. postane norma, u automobil bismo morali da ugradimo tehnologiju koja ili još nije razvijena ili je toliko skupa da bi automobil od 15.000 evra koštao 18.000, 20.000 evra."

Propisi bi trebalo da stupe na snagu u julu 2025. Oni definišu emisije izduvnih gasova poput azot-oksida, kao i sitnih čestica. Takođe će regulisati emisiju čestica iz pločica kočnica i guma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije