Novosti

Evo kada stiže elktrični Mini kabriolet

Evo kada stiže elktrični Mini kabriolet
Foto: Screenshot | Evo kada stiže elktrični Mini kabriolet
N.N.

Šef Minija Bernd Korber je potvrdio da će sljedeća generacija donijeti potpuno električni kabriolet koji će svoje mjesto naći uz supermini Mini Electric.

Sljedeća generacija Minui hatchbacka je već viđena na testiranjima te će se naći u prodaji 2023. godine. Biće manji od aktuelnog modela, a koristit će potpuno električnu platformu razvijenu u saradnji s kineskim proizviođačem SUV-ova Great Wallom.

"Mini kabriolet ima veliku i lojalnu bazu fanova, a doaz je i velika potražnja za najnoviji osvježeni model. Zbog toga smo uvjereni u uspjeh ovog koncepta vozila u budućnosti", izjavio je Korber.

Iz kompanije je potvrđeno da će električni kabriolet stići dvije godine nakon sljedeće generacije Minijevog hatchbacka, odnosno 2025. godine. Najvjerovatnije će se proizvoditi u Kini. Hatchback će se proizvoditi u kineskom postrojenju u Zhangjiagangu, prenosi klix.ba.

Poznato je i da će kabriolet ostati četverosjed uprkos očekivanom smanjenju dimenzija.

Električni Minijev kabriolet će postati direktni rival električnom Fiatu 500 C, dok Volkswagen za 2027. godinu sprema kabrioletsku verziju električnog modela ID.3.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije