Novosti

F1 tehnologije stižu u "obične" automobile

F1 tehnologije stižu u "obične" automobile
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | F1 tehnologije stuižu u "obične" automobile

Formula 1, kao vrhunac auto-sporta, do sada je nebrojeno puta "prenijela" svoje tehnološke inovacije i do "običnih" korisnika, odnosno u vozila namijenjena redovnom saobraćaju.

Najnoviji "gedžet" koji uskoro treba da debituje u serijskoj proizvodnji je tzv. električni turbo punjač.

U pitanju je, i dalje, klasični turbo punjač na izduvne gasove, ali koji, u cilju smanjenja "turbo rupe" i povećanja odziva, dobija pomoć malog 48-voltnog elektromotora koji se nalazi na vratilu, između kompresora i turbine.

Turbo punjač sa električnom "asistencijom" nije novina, sam po sebi, a Mercedes već koristi jedan takav sistem na 3,0-litarskom šestocilindarskom motoru kod AMG 53 verzija. Novi sistem je, međutim, znatno usavršeniji, a razvijen je u saradnji sa proizvođačem turbo punjača, kompanijom Garret Motion.

Inženjeri AMG-a tvrde da će novi turbo punjač moći da se "vrti" i do 170.000 obrtaja u minutu, pri tome obezbjeđujući osjetno veći protok vazduha do agregata. Takođe, sam turbo punjač i prateća elektronika biće povezani sa sistemom hlađenja motora, u cilju održavanja optimalne radne temperature.

Novi turbo punjač bi trebalo da se uskoro nađe u unaprijeđenim verzijama AMG-ovih motora od 2,0 litre, koji koristi, na primjer, A 45 AMG, ali i u 4,0-litarskom V8 biturbo motoru koji pokreće najsnažnije Mercedesove modele, prenosi "Telegraf.rs".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije