Novosti

FCA ulaže 700 miliona evra u novi električni FIAT 500

FCA ulaže 700 miliona evra u novi električni FIAT 500
Foto: N.N. | FCA ulaže 700 miliona evra u novi električni FIAT 500

U godini u kojoj obilježava 80 godina od otvaranja, FIAT-ova fabrika Mirafiori u Torinu sprema se za proizvodnju potpuno novog električnog modela. U ovom postrojenju biće instalirana nova proizvodna linija kapaciteta 80.000 vozila godišnje, a na njoj će se izrađivati novi FIAT 500 na struju.

Italijanski proizvođač navodi da je predviđeno da se kapacitet u budućnosti dodatno proširi, ukoliko se za tim ukaže potreba. Inače, novi električni FIAT 500, za razliku od ne baš uspješnog prethodnika 500e koji se prodavao samo u SAD, biće prvi model na struju ovog brenda koji će se naći i na evropskom tržištu.

Italijanski proizvođač saopštio je i da će novi model početi da se sklapa u drugom tromjesečju 2020. godine, a u proizvodni proces biće uključeno oko 1.200 radnika FIAT-a.

Novi električni 500 vjerovatno neće biti jedini model na struju koji će se praviti u pogonu Mirafiori. Ovaj automobil je samo dio investicionog plana kompanije FCA za period 2019-2021.

Naime, u planu su ukupne investicije u visini od čak 5 milijardi evra, kako bi se obnovila proizvodna gama lanisranjem 13 novih ili redizajniranih modela.

Osim toga, FCA planira da kupcima ponudi i 12 elektrifikovanih verzija (hibrida i plug-in hibrida) postojećih vozila.

FIAT će u produkcijski model 500 na struju uvrstiti i neka tehnološka rešenja primijenjena na električnom konceptu Centoventi koji je predstavljen na ovogodišnjem auto-salonu u Ženevi.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije