Novosti

Fiat se tradicionalnim "Ciao" oprašta od modela Uno

Fiat se tradicionalnim "Ciao" oprašta od modela Uno
Foto: Fiat promo | Fiat se tradicionalnim "Ciao" oprašta od modela Uno

Čuveni italijanski mališan koji je bio ekstremno popularan i na cijelom Balkanu, a uživao je i u ulozi evropskog bestelera u intervalu između 1983. i 1995. godine, hečbek Uno je i nakon povlačenja sa Starog kontinenta nastavio karijeru na brazilskom tržištu. Ali nažalost, kako stoje stvari u ovom trenutku, dani su mu odbrojani.

Veze s evropskim Unom su praktično nepostojeće, a aktuelni izdanak malog Fiata je predstavljen još 2010. godine. Linije tog modela su veoma slične onima koje vidimo na bratskoj Pandi treće generacije, a ona se na našem tržištu prodavala od 2012. godine. Upkos tome što je ovaj Fiat prezentovan davnih dana, bio je veoma uspješan među kupcima, na koji način se i objašnjava vanserijska dugovječnost.

Svejedno, zakoni tržišta su neumoljivi i ma koliko neki model bilježio uspjeha u prošlosti, u jednom trenutku će tražnja pasti ispod kritičnog nivoa, što se desilo i Unu. Posljednji primjerci sićušnog Fiata će sići s traka fabrike u Betimu tokom narednih nedjelja. Kako bi se na pravi način oprostili od zaslužnog artikla na točkovima, u kompaniji su rješili da predstave ograničenu seriju od 250 primjeraka koji će ponijeti indeks Ciao.

Primjerci iz ove serije će biti moći konfigurisani jedino na način da im karoserija bude ofarbana u nijansu sive koju konstruktor oslovljava sa Silverstone, a pride će i svaki komad iz edicije Uno Ciao dobiti svoj redni broj s kraja centralnog grebena, pri čemu će najviši, kako rekosmo, biti 250.

Kako i dolikuje, oproštajna plejada Una će posjedovati potpunu opremu koja se nudi uz ovaj model na brazilskom tržištu. To znači da će vlasnici uživati u onom što može da pruži uređaj za klimatizaciju, multimedijalni sistem s ekranom osjetljivim na dodir, opcija Bluetooth, a ne dao Bog da im se ikada aktivira jedan ili pak oba dostupna vazdušna jastuka. Spoljašnost specijalnog vozila se ogleda i u jedinstveno stilizovanom krovu, kućištima spoljnih retrovizora u crnoj nijansi i bočnoj, plastičnoj zaštiti na vratima.

Pod "haubicom" se skriva motor male zapremine s indeksom 1.0 Flex i bogatom karijerom (što reći da je starije konstrukcije). Izveden je iz bloka iz porodice Fire koji je već služio u prvoj generaciji modela Uno, što će reći od početka osamdesetih godina prošlog vijeka. Kao i većina motora koji su pogonsko rješenje u brazilskim vozilima, i ovaj može da sagorijeva benzin ili čist etanol. Još da dodamo da razvija 75 konjskih snaga.

Nažalost, italijanski brend nije najavio formalnog nasljednika kultnog mališana. Barem ne do ovog momenta, a šta će biti u budućnosti, to ćemo tek da vidimo, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije